Biznis 01.11.2015.

Japanci strahuju, došli do ivice

ČITANJE: 2 minute
Japan
Centralna banka Japana snizila je projekciju rasta privrede Japana i pomerila rok za dostizanje planirane inflacije.

Banka se ipak suzdržala od novih podsticajnih mjera, uprkos tome što nastojanja zvaničnog Tokija za oživljavanje treće najveće svjetske ekonomije ne daju rezultata, prenose agencije.

Pojedini analitičari su prognozirali da će Banka Japana proširiti aktuelni godišnji program otkupa aktiva, vredan 80.000 milijardi jena (665 milijardi dolara), koji je pokrenut prije dvije godine s ciljem stimulisanja privrednog rasta i rješavanja problema višedecenijske deflacije.

Centralna banka je, međutim, odlučila da ne preduzima taj korak, uprkos aktulenoj zabrinutosti da je privreda Japana u tri mjeseca, završno sa septembrom, registrovala pad drugi kvartal zaredom.

Prema najnovijim očekivanjima centralne banke, bruto domaći proizvod (BDP) Japana bi u fiskalnoj godini zaključno sa martom 2016, trebalo da poraste 1,2 odsto, što je manje u odnosu na raniju projekciju od 1,7 odsto.

Osim toga, planirana inflacija od 2,0 odsto bi, prema prognozama centralne banke, trebalo da bude dostignuta u šest mjeseci završno sa martom 2017. godine, što je pola godine kasnije u odnosu na raniju projekciju.

Najnovije prognoze centralne banke odraz su sve lošijih perspektiva i pokazatelj da je rat protiv deflacije ispao teži nego što je očekivano.

Potrošačke cijene u Japanu su, kada se izuzmu cijene hrane, pale za 0,1 odsto u septembru na godišnjem nivou, prema danas objavljenim podacima japanske vlade.

Dok pad ili stagniranje cijena može djelovati kao dobra vijest za kupce, oni često odlažu kupovinu u očekivanju još povoljnijih cijena, što se negativno odražava na kompanije, jer one odustaju od novih investicija i zapošljavanja.

Kako ocjenjuje Frans pres, Japan je na ivici recesije u svjetlu usporavanja kineskog privrednog rasta i nestabilne globalne ekonomije, dok niska inflacija i slaba domaća potrošnja takođe guše privredni rast.

(B92)