Magazin 22.09.2015.

Japanke mogu da iznajme muškarca koji će im brisati suze na poslu

ČITANJE: 2 minute
brisaci_suza
Nova bizarna usluga trenutno je na raspolaganju japanskim ženama, posebno onima koje ne mogu da se izbore sa svakodnevnim stresom i pretrpanim rasporedom. Za nekih 7.900 jena (65 dolara) one mogu da iznajme ikemesa, simpatičnog momka, koji će im u kancelariji brisati suze.

Sve funkcioniše na sljedeći način: pozovete službu i izaberete jednog od sedam muškaraca u ponudi, koji dolaze na vaše radno mjesto i pokušavaju da vas oslobode od stresa. Ukoliko ste već “u suzama”, on će doći i utješiti vas tako što će vam brisati suze. Ukoliko ne možete da zaplačete i tako se oslobodite stresa, ovaj mladić će vam pustiti neki emotivni film, koji će vas dovesti do suza. Nakon što se isplaču, skoro sve klijentkinje tvrde da se osjećaju bolje.

Postoji nekoliko vrsta mladića koji se mogu naručiti, a uglavnom su se trudili da budu različiti kako bi svaka žena mogla da odabere u skladu sa svojim ukusom. Postoje oni iz kategorije “mlađi brat”, zatim “intelektualac”, mada su možda najtraženiji oni iz kategorije “loši momci”.

Hiroki Terai, idejni tvorac ovog neobičnog servisa, o svemu ovome kaže: “Japanske žene se nalaze pod ogromnim stresom i samo rijetke umiju da se izbore s njim. Mnoge od njih dobijaju nervne slomove. Sada mogu da naruče mladića koji će im uputiti nekoliko nježnih riječi i obrisati im suze”, kaže Terai.

I dok mnogi smatraju da je ideja za jednu ovakvu agenciju potpuno neprimjerena, Terai tvrdi da konstantno dobijaju nove zahtjeve. On insistira da ovo može biti samo korisno za žene.

“Većina žena danas radi u poslovnom okruženju gdje dominiraju muškarci, radoholičari. Upravo zato, one se povremeno slome. Mi smo onda tu da im ponudimo utjehu, poslije koje će se sigurno osjećati bolje”, kaže Terai.

Inače, termin ikemeso je nastao kombinacijom dva termina; ikemen (zgodni muškarac) i mesomeso (plakanje).

I dok mnogi smatraju da je riječ o krajnje bizarnoj pojavi, ovo nije neobično za Japan. Naime, ovo je zemlja gdje su izmislili službe poput “sporog taksija”, ili “iznajmljivanja prijatelja”, koje su u potpunosti zaživjele, iako su im mnogi predviđali propast.

(021.rs)