Magazin 03.06.2016.

Japanska grupa u Jadrankinu čast: Suze u publici uz pjesmu “Što te nema”

ČITANJE: 2 minute

Svaka odsvirana i otpjevana nota dirnula je u srce mnogobrojnu publiku, jer su mogli da kroz izvedbu ovih nevjerovatnih muzičara, osjete veliku ljubav koju su oni gajili prema njoj.

Publika nije krila suze kada je ova grupa izvela Jadrankinu pjesmu “Što te nema”, koju su posebno za ovaj koncert izveli na japanskom jeziku.

“Jadrankina neopisiva želja da uči o našoj tradicionalnoj muzici i svira je, inspirisala nas je da sopstvenoj tradiciji priđemo na jedan drugačiji način. Upravo ona nas je motivisala da spojimo naše stare pjesme sa modernim aranžmanima”, kazala je Jošiko Sakata koja je svirala instrument biva, koji danas, u modernom dobu, rijetko koji Japanac zna da svira.

Sakata je bila na izuzetan način povezana sa Jadrankom i kako je rekla, uvijek joj je bilo zadovoljstvo da dođe u BiH i nastupa zajedno s njom. Čitav koncert je bio satkan od emocija koje su ovi muzičari osjećali prema Jadranki, a sa publikom su podijelili priče o njihovom zajedničkom druženju i radu.

Kako je istakao Takanobu Kimura, koji je svirao specijalne udaraljke, uvijek će pamtiti veliko dobro Jadrankino srce i njenu energiju koju je dijelila sa publikom na nastupima širom svijeta.

Miva Inaba, na koncertu u Banjaluci svirala je japansku harfu, podsjetila je na Jadrankin značaj kada je u pitanju spajanje dviju različitih tradicija u muzici.

“Ona je bila naš producent, muzičar, veliki prijatelj. Upravo ta njena ljubav prema muzici doprinijela je da naše autorsko djelo bude posebno, izuzetno i razumljivo publici širom svijeta”, kazala je Inaba.

Kuriozitet na ovom koncertu, pored dubokih emocija, bile su i predivne stare priče o njihovim tradicionalnim pjesmama, koje su ovi muzičari prenijeli publici.

Takođe, prisutni su imali priliku da se detaljno upoznaju sa svakim instrumentom, a cilj grupe “B-come” je da na što ljepši način publici širom svijeta prikažu svoju bogatu istoriju.

Da sve izgleda baš onako kako bi to Jadranka željela, pobrinula se njena prijateljica i muzičar Maja Tatić.

“Jaca me je zadužila da na dostojanstven način dočekam ove sjajne muzičare, njene saradnike i prijatelje, koji su izuzetno traženi u cijelom svijetu. Presrećna sam što je sala Banskog dvora ispunjena do posljednjeg mjesta, a ovim koncertom smo dokazali da Jadranka nikada neće biti zaboravljena”, istakla je Tatićeva.

Poslije Banjaluke, grupa “B-come” održaće sutra u Sarajevu koncert tradicionalne japanske muzike pod nazivom “Sjećanje na Jadranku”.

(glassrpske.com)