Biznis 28.05.2020.

JASAN STAV EU U BiH I AMBASADE SAD: Sredstva MMF-a odblokirati bez odlaganja

ČITANJE: 2 minute

EU u BiH i Ambasada SAD u BiH su 11. aprila bili domaćini sastanka s političkim predstavnicima da bi se uklonile političke blokade i usmjerila njihova pažnja na rješavanje socioekonomskih posljedica krize uzrokovane COVID-19 pandemijom.

“Mislili smo da smo u tome uspjeli, ali sada kada se 330 miliona evra iz Instrumenta za brzo finansiranje nalazi neiskorišteno u Centralnoj banci dok građani ispaštaju, vidimo da nismo”, saopšteno je iz Ambasade SAD.

Vijeće ministara BiH je 23. aprila svojom odlukom odobrilo izdavanje promisorne note kojom se omogućio prenos u iznosu od 330 miliona evra Bosni i Hercegovini iz MMF-ovog Instrumenta za brzo finansiranje. Međutim, ta odluka zahtijeva donošenje druge posebne odluke o raspodjeli sredstava u skladu s Pismom namjere koje je BiH uputila MMF-u.

“Vijeće ministara BiH još uvijek nije donijelo ovu drugu odluku i sredstva stoje neiskorištena na računu u Centralnoj banci. Ovo je neshvatljivo za građane BiH, ali i međunarodne partnere. Sporazum s MMF-om odnosi se na dva entiteta i Brčko distrikt, dok je raspodjela sredstava kantonima odluka koja se donosi na nivou entiteta – što je Federacija BiH i učinila, usvajanjem rebalansa budžeta”, kažu iz Ambasade.

Kako navode, međunarodna zajednica je reagovala brzo i odlučno u pružanju medicinske pomoći i izradi programa ekonomske podrške.

“Globalna ekonomija se suočava s padom, što je i slučaj u BiH. Posljedice osjećaju mnogi građani i poslovni subjekti. Vlasti u Bosni i Hercegovini moraju preduzeti odlučne i pravovremene korake na očuvanju radnih mjesta, pružanju socijalne pomoći onima koji su najviše pogođeni i podrške ekonomskom rastu i razvoju koji je očajnički potreban ovoj zemlji, što uključuje sporazum o korištenju 330 miliona evra pomoći od MMF-a”, saopšteno je.

Dodaju da bh. političari treba bez odlaganja da odblokiraju sredstva MMF-a za njihovo korištenje kako bi se ista mogla iskoristiti za dobrobit građana.

“Rješenje je jednostavno, Savjet ministara BiH treba da donijese drugu odluku kojom odobrava raspodjelu prema sporazumu iz Memoranduma o razumijevanju, bez dotjerivanja. Odlučno djelovanje u ovom trenutku bi poslalo signal van ove zemlje da su bh. političari odgovorni partneri svojim građanima u rješavanju izazova s kojima će se zemlja suočiti”, jasni su iz Ambasade SAD.

(Nezavisne)