Vijesti 12.12.2015.

Javne nabavke u BiH: Pepeljara 1.300 KM

ČITANJE: 1 minuta
pepeljara-izlozba33
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) juče je u Sarajevu, a u znak podrške lokalnim organizacijama koje se bore protiv korupcije u javnim nabavkama, pokrenula javnu kampanju pod nazivom “Mi plaćamo cijenu”. U sklopu kampanje otvorena je izložba „šokantnih javnih nabavki u BiH“.

Ova kampanja fokusira se na korupciju u javnim nabavkama radi informiranja i ohrabrivanja građana da zahtijevaju i podrže promjene u procesima javnih nabavki. Izložba, koja prikazuje korupcija i rastrošnost prilikom javnih nabavki, putujućeg je karaktera i bit će prikazana u Banjaluci, Mostaru, Doboju, Tuzli, Bihaću, Zenici, Trebinju i Brčkom.

Izložba će predstavljati izbor najnečuvenijih primjera iz prakse u BiH koji pokazuju kako su netransparentni procesi nabavke, korupcija i mito “napuhali” cijene plaćene za zajednička dobra ili usluge.

Tako su izloženi predmeti poput pepeljare vrijedne 1.300 KM, kante za otpatke od 1.700 KM, ručka koji koštao 230 KM ili rolne toaletnog papira od 5,5 KM, a koji su plaćeni budžetskim sredstvima, odnosno novcem građana BiH.

– Prema istraživanjima, prošle godine tek 25 posto javnih nabavki u BiH provedeno je putem otvorenih i transparentnih procedura, što znači da je enormnih 75 posto ugovora o javnim nabavkama dogovoreno iza zatvorenih vrata, odnosno netransparentno je potrošeno oko dvije milijarde KM – saopšteno je iz USAID-a.

Kampanja “Mi plaćamo cijenu!” trajaće dva mjeseca, a radi jasne podrške podnošenju i konačnom usvajanju 18 izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama u Parlamentu BiH, a koje su kreirale lokalne organizacije: „Account Network“, „Tender“, „Transparency International“, Fond otvoreno društvo i Udruženje poslodavaca u BiH, navedeno je iz ove organizacije.

(ATV)