Vijesti 02.06.2020.

JAVNI KONKURS: Parovima u Banjaluci po 4.000 KM iz gradskog budžeta za vantjelesnu oplodnju

ČITANJE: 3 minute

Grad Banjaluka danas je otvorio javni konkurs za sufinansiranje vantjelesne oplodnje, za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno ukupno 100.000 KM, a pojedinačni iznos će sa dosadašnjih 2.500 KM biti povećan na 4.000 KM.

U gradskom Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport rekli su da, prema uslovima konkursa, u momentu podnošenja prijave jedan od bračnih supružnika mora da ima prebivalište na području Banjaluke u neprekidnom trajanju od četiri godine i duže, za razliku od ranijeg konkursa, kada su taj uslov morala da ispune oba supružnika.

Prema njihovim podacima, Banjaluka je posljednje dvije godine podržala sve prijavljene i validne zahtjeve za vantjelesnu oplodnju, kojih je prošle godine bilo osam, a 2018. godine 35.

“Izvještaje o utrošenim sredstvima iz 2018. godine do danas dostavio je 21 podnosilac zahtjeva, od kojih je kod sedam osoba procedura asistirane reprodukcije uspješno obavljena i rođeno je osam beba”, naveli su u nadležnom odjeljenju.

Dodali su da je konkurs otvoren do 2. jula, a mogu se prijaviti žene do 42 godine starosti sa prebivalištem na području Banjaluke koje su iskoristile pravo na sve postupke biomedicinski potpomognute oplodnje na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja RS, a da nisu ranije ostvarile pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći kod grada Banjaluka.

Danijela Filipović, portparol ZU “Medico-S”, vodeće kompanije humane reprodukcije u regiji i lidera na polju biomedicinski potpomognute oplodnje u BiH, za “Nezavisne” je rekla da pozdravlja odluku grada Banjaluka da iz godine u godinu povećava davanja za sufinansiranje vantjelesne oplodnje.

“Ukoliko je broj parova čija je vantjelesna oplodnja sufinansirana manji od budžetske kvote grada, grad Banjaluka taj novac ne preusmjerava na drugo mjesto, već u sljedećem konkursu ga povećava za iznos koji im je preostao”, navela je Filipovićeva.

Ona je dodala da se zbog saradnje sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS, koja podrazumijeva tri postupka vantjelesne oplodnje koja se izvode na teren ovog fonda, u ovu kliniku javljaju pacijenti iz cijele RS.

U ZU “Medico-S” godišnje se radi između 500 i 600 ciklusa vantjelesne oplodnje, a zaključno sa januarom 2020. godine, uz pomoć vantjelesne oplodnje rađene u ovoj zdravstvenoj ustanovi rođeno je 1.216 beba.

Dobru praksu Banjaluke i druge opštine i gradovi u RS sve češće slijede te tako i grad Doboj razmatra uvođenje pomaganja vantjelesne oplodnje za svoje građane.

Aleksandra Sofrenić, predsjednica Udruženja porodica sa sterilitetom “Novi život” Doboj, za “Nezavisne” je rekla da ovo mlado udruženje zasad broji 20 parova te da su u martu održali sastanak sa gradonačelnikom Doboja u vezi sa finansijskom pomoći parovima kojima je potrebna vantjelesna oplodnja.

“Do sada ni grad ni opština Doboj nisu izdvajali sredstva u ove svrhe, ali postoji pozitivna klima i definitivno smo u pregovorima. Nažalost, pandemija virusa korona nas je usporila, u martu smo imali sastanak sa gradonačelnikom, kada smo uspjeli dogovoriti saradnju”, rekla je ona.

Dodala je da će narednih dana ponovo imati sastanak sa prvim čovjekom Doboja, na kojem će definisati uslove sufinansiranja te da postoji volja od strane grada da se ovaj oblik pomoći omogući i u Doboju.

(Nezavisne)