Magazin 09.10.2018.

Javnim biciklom do posla i po kiši

ČITANJE: 3 minute

Pad temperatura i kiša nisu “rastjerali” sa ulica ljubitelje vožnje na dva točka, pa mnogi građani ne odustaju od iznajmljivanja javnih bicikala, a svoje omiljeno prevozno sredstvo najčešće koriste prilikom odlaska na posao.

Da je automatski sistem iznajmljivanja javnih bicikala “BL bajk”, odnosno bajk šering popularan uprkos hladnijim danima, najbolje pokazuje činjenica da je trenutno registrovano 976 korisnika. Iz Gradske uprave su istakli da su ovi bicikli do sada upotrijebljeni 6.170 puta.

– Najviše najmova bilježimo radnim danima, što je potvrda onoga zbog čega je i uveden ovaj sistem, a to je svakodnevna upotreba bicikala za odlazak na posao, školu, fakultet i slično. Građani najčešće iznajmljuju bicikle od sedam do osam časova, te od 16 do 17 časova – istakli su iz Gradske uprave.

Dodali su da je bajk šering uveden s ciljem da se poveća  upotreba bicikala umjesto putničkih automobila.

– Na ovaj način želimo da podstaknemo građane da budu fizički aktivniji, ali i da poboljšamo turističku ponudu grada i tako se pridružimo evropskim gradovima koji se opredjeljuju za održivu mobilnost i zaštitu životne sredine – naveli su iz Gradske uprave.

Naglašavaju da će se u narednom periodu raditi na izgradnji biciklističkih staza i traka, kako bi svako veće naselje imalo svoj terminal za iznajmljivanje bicikala.

Studentkinja Marija Ristić, koja živi u naselju Lauš, kaže i da svaki dan ide do grada, pa joj bajk šering mnogo znači.

– Bicikl iznajmim kad god imam priliku. Ne volim brzu vožnju i uvijek pazim na bezbjednost, zbog čega ne vozim kasno noću. Bilo bi dobro da u gradu ima više biciklističkih staza, onda bi sigurno bilo i više biciklista. Više volim da vozim po hladnoći nego kada su vrućine, jer ako obučem toplu jaknu, onda nema nikakvih problema  – rekla je Ristićeva i dodala da se nada da sa dolaskom zime terminali za javne bicikle neće biti ugašeni, a dvotočkaši spremljeni u skladišta.

I za Marinka Đurića bajk šering je veoma koristan, jer često biciklom ide na posao.

– Poznat sam po tome da kasnim, gdje god krenem, zakasnim. Sad sam taj problem riješio iznajmljivanjem bicikla. Terminal je u blizini mog stana, tako da su mi često pri ruci ako negdje žurim. Ne koristim ga uvijek, samo kad znam da ću kasniti – istakao je Đurić.

Velikoj porodici svjetskih gradova koji koriste sistem za javno iznajmljivanje bicikala Banjaluka se pridružila krajem marta. Iznajmljivanje bicikla pola sata u toku dana je besplatno, a nakon toga svaki sljedeći započeti čas plaća se 1,5 KM. Mjesečna pretplata je pet, a godišnja 20 KM.

Biciklistička staza

Izgradnja trotoara i biciklističke staze uz centralnu saobraćajnicu u Zalužanima počela je u petak u okviru projekta vrijednog 650.000 KM.

Dio ovog projekta već je realizovan u dijelu ovog naselja, za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno 250.000 KM. Prema podacima Odjeljenja za saobraćaj i puteve, pješačka staza će biti široka metar i po, a biciklistička metar. U Odjeljenju ističu da će izgradnjom ove staze biti znatno povećana bezbjednost pješaka koji se u velikom broju kreću ovom frekventnom saobraćajnicom, uz koju se nalazi veliki broj poslovnih i stambenih objekata.

(Glas Srpske)