Javno vođenje kroz izložbu Mladena Miljanovića u Kamenoj kući

U Kamenoj kući na Tvrđavi Kastel danas, 23. septembra u 18 časova biće organizovano javno vođenje kroz izložbu „ARPERTA FENESTRA“ („PROZOR U SVIJET“) banjalučkog umjetnika Mladena Miljanovića. Posjetioce će kroz izložbu voditi autor.

Koncept istraživanja novih radova Mladena Miljanovića je prostor društvenih, socijalnih i kulturnih perspektiva u sadašnjosti, predstavljenih u formi pejzaža, skulpture-instalacije ili plastičke topologije kao jednog segmenta.

Drugi dio ove postavke čini video instalacija kao drugi nivo izložbe. Polje i glavni predmeti istraživanja su perspektive kao forme, prostori ili konstrukti između subjekata, predmeta, ljudi i istorije unutar društva. Ovo istraživanje je formalizovano kroz monumentalnu instalaciju iz nekoliko cjelina u vidu izložbe te video rada koji je snimljen sa australijskim režiserom (sa adresom u Berlinu) Greg Blekijem.

Naziv projekta prije svega upućuje na važnost tačke perspektive ili tačke iz koje se posmatra svijet i stvari koje nas okružuju.

Sam naziv izložbe se referira na poznati renesansni izraz koji u istoriji umjetnosti označava pojam slike kao prozora u svijet. Mazačo (Masaccio) je ustanovio matematički princip perspektive te njegovog inkorporiranja u slikarstvu.

Projekat „Aperta Fenestra“ selektivno koristi izlagački prostor Kamene kuće kao prostor pejzaža koji se iz vanjskog (prostora izvan objekta) posmatra kao prostor vanjskosti ili pozicije izmještenosti. Radi se o obrnutom ili inverznom procesu u kojem su artefakti zauzeli mjesto posmatrača, a pozicija posmatrača je na mjestu predmeta reprezentacije (pejzaža-kulturne i društvene stvarnosti).

Mladen Miljanović je jedan od mlađih predstavnika “ratne generacije” banjalučkih umjetnika koji svoj umjetnički rad temelji na vlastitom egzistencijalnom iskustvu: s jedne strane to je iskustvo odrastanja u vrijeme rata i nakon njega u razorenoj, osiromašenoj, etnički i teritorijalno podijeljenoj, spolja izolovanoj zemlji; s druge strane, na formalnom obrazovanju (pohađa Školu rezervnih oficira). Posljedice rata (rad sa invalidima rata) i stečeno znanje u vojnoj školi (korišćenje obesmišljenog vojnog “slikovnog vokabulara” u novom, umjetničkom kontekstu), čine osnovno referencijalno polje Miljanovićevog djelovanja kao umjetnika. Živi i radi u Banjoj Luci gdje predaje na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Samostalna selekcija izložbi uključuje: 13 Kairo bijenale, Muzej moderne umjetnosti Egipta, Kairo, 2019. godine, “Didaktički zid”, Gradska galerija Bihać, 2019. godine, “Spavaća soba mojih roditelja”, Muzej savremene umjetnosti RS, Banjaluka 2017. godine, “U niskom letu”, acb Galerija, Budimpešta, 2017. godine “Vrt uživanja” 55. Bijenale umjetnosti u Veneciji, Venecija, 2013. godine. Dobitnik je međunarodne nagrade “HenkelArt Award”, Beč, 2009. godine, Zvono nagrada za najboljeg mladog umjetnika u BiH; Nagrade Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Banja Luka, 2006. godine.

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba

“BIO JE SMAK SVETA”: Matija Bećković govorio poeziju u NUB RS

U Banjaluci je održano veče akademika Matije Bećkovića o temi “Bio je smak sveta”, što je i naziv njegove knjige novih i izabranih pjesama. Bećković je uoči ove večeri citirao za Srnu dio naslovne pjesme: “Bio je smak sveta, a mi smo od smaka mislili da je provala oblaka, od sudnjeg dana da je nepogoda,

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog