Vijesti 02.02.2023.

Javor osudio izjave imama iz Kozarca: Očit primjer govora mržnje

ČITANJE: 1 minuta

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor najoštrije je osudio vrijeđanje srpskog naroda, pravoslavnih vjernika i SPC imama iz Kozarca Amira Mahića, na konferenciji za novinare, koju je organizovao s predstavnicima političkih partija i nezavisnih odbornika u Skupštini grada.

Јavor je naglasio da je iznenađen govorom mržnje glavnog imama Medžlisa IZ Kozarac Amira Mahića.

Istakao je da je veoma razočaran takvom izjavom, pogotovo datom na Savindan, 27. januara, kada je Mahić srpskog svetitelja nazvao sektašem i začetnikom fašizma na ovom području.


Јavor smatra, da je to veoma osjetljiv momenat i govor mržnje kojim treba da se pozabave nadležni organi i institucije u Prijedoru i na nivou Republike Srpske.

Istovremeno je pozvao građane Prijedora da budu mirni i dostojanstveni, te da ne nasjedaju na provokacije, kako bi nadležni odradili svoj posao u ovom slučaju.

Pozvao je i Islamsku zajednicu BiH, grada Prijedora i susjednih opština da se ograde od ovih stavova, te najavio da će naredne sedmice povodom ovih događanja sazvati posebnu sjednicu Skupštine grada Prijedora.

Mahić je rekao da je Sveti Sava bio “veoma kontraverzna ličnost”, da je to “jedan od činovnika SPC” i da je “laž da je prosvetitelj”, objavljeno je u videu sa te službe na lokalnom portalu kozarac.eu, koji je tek jutros uklonjen s tog portala.

GOVOR MRŽNJE: Imam iz Kozarca nazvao Svetog Savu začetnikom fašizma, a SPC sektom (VIDEO)