Magazin 27.11.2017.

„Jazavac pred sudom“ u novom svjetlu

ČITANJE: 2 minute

U godini obilježavanja 140 godina od smrti velikana srpske pisane riječi Petra Kočića knjiga „Petar Kočić u književnoj periodici“ baca novo svjetlo na stvaralaštvo ovog pisca.

– Knjiga je nastala objedinjavanjem i fototipskim preštampavanjem četiri književna časopisa – „Pregled (1936)“, „Razvitak (1936)“, „Korijen (1956)“ i „Putevi (1966)“ – koji su, povodom godišnjica smrti Petra Kočića, posvećeni ovom piscu. Okupljene na jednom mjestu ove publikacije donose više zanimljivih priloga nezamjenjivih za poznavanje života i razumijevanje književnog djela autora „Jazavca pred sudom“ – kaže priređivač knjige profesor Duško Pevulja.

Čitava ova knjiga, dodaje, kao i prateća uvodna studija pod istim naslovom, prilog su osvjetljavanju istorije čitanja jednog od najznačajnijih opusa srpske književnosti.

– Bogata recepcija književnog djela Petra Kočića rijetko je bila predmet zasebnih ispitivanja, kao da se smetalo sa uma da se smisao i značaj tog djela zasnivaju i na temeljima sudova koji su tokom vremena o njemu formulisani. Opširan datovnik Kočićevog života i rada sastavljen je na osnovu našeg uvjerenja da književno djelo i stvaralački lik ovoga pisca nije mogućno potpuno sagledati bez dobrog poznavanja njegove biografije – ukazuje Pevulja.

Kao posebne bibliografske dodatke, ovo djelo objavljeno u izdanju banjalučke „Besjede“ sadrži i popis prvih izdanja Kočićevih djela, evidenciju dosadašnjih izdanja njegovih sabranih i cjelokupnih djela te izbor iz mnogobrojnih izabranih djela, koja uvjerljivo svjedoče o kontinuiranom čitalačkom interesovanju za ovog pisca.

– Popisom knjiga, brošura, zbornika radova, hrestomatija, spomenica te serijskih publikacija, zatim izborom najznačajnijih pojedinačnih članaka, rasprava i studija, predstavljen je i kontinuirani interes književne kritike i istorije književnosti za djelo Petra Kočića – ističe Pevulja.

Prema njegovim riječima, četiri časopisa posvećena Petru Kočiću („Pregled“, „Razvitak“, „Korijen“ i „Putevi“), koji su fototipski objavljeni u ovoj knjizi predstavljaju dragocjen doprinos osvjetljavanju djela ovoga pisca.

Onda kada su izrazitije određeni povodom nastanka, obilježavanjem godišnjica piščeve smrti, oni predstavljaju izraz poštovanja savremenika, saradnika i prijatelja prema Kočićevoj žrtvi, moralnoj čvrstini i ljudskoj hrabrosti. Ove publikacije sadrže tekstove koji omogućavaju dublje poznavanje ljudi i prilika piščevog vremena, neophodnih za razumijevanje njegovog djela i ukupnog angažmana – kazao je Pevulja.

Aktuelnost djela

– Ovako oblikovana knjiga donosi neke od najvažnijih tekstova u istoriji čitanja Kočićevog djela, među kojima pojedini naznačavaju i interpretativne putanje koje je i danas nužno uvažavati prilikom susreta sa uvijek zanimljivim i aktuelnim književnim opusom Petra Kočića – kaže Duško Pevulja.

(Glas Srpske)