Magazin 17.06.2016.

“Jazz Poesy spektakl” na Kastelu ispričao priču o Ludom Ali

ČITANJE: 2 minute

Kako spojiti poeziju, džez, hor i gudače na jednom mjestu, a da sve to izgleda i zvuči dobro, pokazala je u četvrtak veče na Ljetnoj pozornici tvrđave Kastel u Banjaluci ekipa “Jazz Poesy Cabareta”, koja je održala koncert pod nazivom “Jazz Poesy spektakl”.

“Jazz Poesy Cabaret” domaćoj publici je dobro poznat po neobičnom, ali zanimljivom spoju džeza i drugih muzičkih žanrova sa poezijom. Na sceni su im se u četvrtak pridružili i kvartet “Combine”, klarinetista Neven Marinković, gudači Banjalučke filharmonije, hor sastavljen od djevojaka iz “Banjalučanki” i momaka iz “Istočnika”. A, u stihovima pjesnika Nebojše Kuruzovića, koji je uz Sašu Berendiku jedan od idejnih osnivača “Jazz Poesyja”, posjetiocima nije bilo teško da pronađu bar jedan djelić svog života.

Svaka numera nosila je određenu kulturno-društvenu poruku ukazujući pri tom na određene društvene anomalije koje nas okružuju. Saša Berendika, gitarista i vokal, naveo je da je koncert na Kastelu kruna višegodišnjeg rada svih članova “Jazz Poesy Cabareta”.

“Ovo je bila prilika da se još jednom predstavimo sugrađanima, koji priče iz naših pjesama vide u svom okruženju. Za ovaj koncert smo angažovali brojne muzičare i tehničare. Raspisani su čak i novi aranžmani, koje su radili Dušan Pokrajčić i Milan Savić”, istakao je Berendika.

Pjevali su ovi muzičari o intelektu, Ćopiću, Ludom Ali, ali i gorštaku iz Glamoča, a aplauze i ovacije prisutnih posebno je izazivao Kuruzović koji je sve vrijeme plesao, ali i recitovao, animirao publiku, da bi na kraju izveo najmlađe na na scenu i plesao s njima.

Ivan Otašević, direktor Banjalučke filharmonije i član gudačkog sastava, naveo je da su veoma lako dogovorili saradnju, na priči, uz kafu.

“Nije bilo neke institucionalne saradnje, ali toliko je ovo dobra stvar i nosi sa sobom mnogo dobre vibracije da mi apsolutno nismo puno razmišljali. Na probama je bilo svega i svačega, ali dobro smo se zabavljali, nadam se da je i publika večeras podjednako uživala”, rekao je Otašević.

Ovaj specifičan muzički poduhvat ispratili su brojni Banjalučani, a među prisutnima je bila i Sanja Stakić, koja je navela da nije imala priliku ranije da ih sluša, ali da ju je oduševio spoj poezije i džeza, kao i da jedva čeka priliku da ih ponovo čuje. Poslije Banjaluke, ova kreativna ekipa planira da izvodi ovaj program kako u drugim gradovima i regionu, tako i na svjetskoj sceni.

(Nezavisne)