Biznis 01.08.2016.

Jedan od najpoželjnijih poslodavaca raspisao oglas: BHANSA traži 87 radnika

ČITANJE: 2 minute

Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA) raspisala je konkurs za prijem čak 85 radnika na neodređeno i dva radnika na određeno vrijeme.

Ovim konkursom, koji je otvoren do 4. avgusta, BHANSA, između ostalog, traži administrativne radnike, šefa Odsjeka za planiranje vazdušnog prometa, stručne saradnike za informatiku, inženjere, kafe-kuvarice, računovođe, zatim tehničare za radare, mreže, nadzor, itd.

Pored toga, posao kod možda i najpoželjnijeg poslodavca u zemlji naći će i 16 radnika obezbjeđenja, vozač, domar, posmatrač, tri recepcionera, šest čistača, nekoliko kotlovničara, ali i stručni saradnik za sport i fizičku aktivnost osoblja, čiji posao će biti organizovanje rekreacija i sportskih aktivnosti za osoblje, izrada planova i programa za rekreaciju, te organizovanje zajedničkih sportskih aktivnosti.

U nezvaničnim razgovorima sa nekim od zaposlenih u BHANSA saznajemo da u svim sličnim agencijama u svijetu postoji osoba koja se bavi fizičkim stanjem radnika, uglavnom kontrolora leta, koji rade stresan posao i koji pored godišnjeg odmora imaju i plaćen tzv. rekreativni odmor.

Oglas o prijemu 87 radnika u javnom sektoru posebno je zanimljiv s obzirom na to da su se vlasti na svim nivoima međunarodnim kreditorima obavezale da će zaustaviti prijem novih radnika, zamrznuti sadašnji nivo isplate plate i od 2017. godine početi sa smanjenjem broja radnika. Ipak, kada je u pitanju BHANSA – to nije slučaj, jer se ova agencija finansira isključivo iz vlastitih prihoda, odnosno na bazi pravdanja troškova za usluge preleta aviona i kontrolu vazdušnog saobraćaja preko BiH do visine od 10.000 metara.

Po osnovu kontrole neba ove godine BiH će uključujući i troškove Eurokontrola potrošiti ukupno 74,9 miliona KM, odnosno toliko sredstava joj pripada po osnovu rutnih naknada, međutim od ovog iznosa u BiH će ostati 46,5 miliona KM, a od njega najviše će potrošiti BHANSA.

Pokušali smo dobiti komentar i u BHANSA o zapošljavanju novih radnika i potrebi za tolikim brojem, međutim na konkretno postavljena pitanja o tome, kao i na pitanje da li imaju saglasnost Savjeta ministara BiH na to zapošljavanje nismo dobili nikakav odgovor.

(Nezavisne)