Vijesti 30.08.2018.

JEDAN OD NAJVEĆIH INFRASTRUKTURNIH PROJEKATA Novi Zeleni most dobija obrise

ČITANJE: 2 minute

Jedan od najvećih infrastrukturnih projekata, a za Banjalučane jedan i od najiščekivanijih, novi Zeleni most polako dobija prve obrise, nakon što su u rijeku Vrbas postavljeni šipovi koji će služiti kao oslonac konstrukcije buduće poveznice između Obilićeva i Kočićevog vijenca.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve su istakli da su šipovi postavljeni na dubini od oko 15 metara, a izgradnja novog mosta teče planiranom dinamikom. Dodali su da je uklonjena stara konstrukcija, te izgrađeni šipovi i temeljna naglavna greda za desni obalni stub mosta. Naveli su da je u toku izgradnja krilnih zidova stuba.

– Istovremeno, izvode se radovi na izradi šipova na centralnom stubu, a može se očekivati da temeljna naglavna greda za taj stub bude izgrađena krajem sedmice. Kako bi bio olakšan pristup građevincima, ovih dana je izgrađen i privremeni pristupni put sa lijeve obale Vrbasa, kako bi se moglo prići planiranom lijevom obalnom stubu. Ujedno, u toku su pripremni radovi za formiranje platoa za izgradnju prednapregnutih nosača mosta – kazao je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić.

S obzirom na to da je ovaj projekat usko povezan sa nastavkom izgradnje istočnog tranzita, novi most će imati višestruk značaj. Nakon izgradnje mosta i spajanja preostalog dijela Istočnog tranzita, koji se proteže od Krfske ulice do stadiona FK “Naprijed”, biće napravljena poveznica između dvije glavne gradske obilaznice, odnosno istočnog i zapadnog tranzita. Na taj način biće formiran svojevrstan saobraćajni prsten koji bi trebalo znatno da utiče na smanjenje gužvi u gradskom jezgru.

– Izgradnja novog Zelenog mosta biće od velikog značaja za cijeli grad, ali posebno za mještane Kočićevog vijenca i Obilićeva. Gužve koje su nastale nakon zatvaranja starog mosta za saobraćaj motornih vozila pravile su probleme našim mještanima koji su morali da idu okolo da bi došli do Obilićeva, stoga će uloga i značaj novog mosta biti veliki – rekao je predsjednik MZ Kočićev vijenac Darko Sabljić.

Gradnja mosta počela je sredinom jula, a radovi vrijedni 2,2 miliona KM trebalo bi da budu završeni do kraja decembra. Predviđeno je da most ima dvije saobraćajne trake, dužine 80 i širine 14 metara, uz pješačke i biciklističke staze.

Veliki projekti

Gradnja novog Zelenog mosta je jedan je od pet velikih infrastrukturnih projekata na području grada koji su finansirani iz emitovane emisije gradskih obveznica u iznosu od 6,2 miliona KM.

Pored Zelenog mosta, novcem od obveznica biće finansiran nastavak istočnog tranzita, 1,5 kilometara puta prema Motikama, sportska dvorana na mjestu nekadašnjeg Šoping centra, te nastavak vodovodnog sistema “Crno vrelo”.

(Glas Srpske)