Jedina nada za Aerodrome RS niskotarifne avio-kompanije

Menadžment “Aerodroma RS”, sudeći prema njihovim planovima, ne očekuje da će poslovanje preduzeća biti popravljeno ni u iduće tri godine, za koje je projektovana simbolična zarada, a glavne nade uperene su u niskotarifne avio-kompanije sa kojima će biti pregovarano o uvođenju novih linija iz Banjaluke.

U trogodišnjem planu poslovanja “Aerodroma RS” ovogodišnja dobit projektovana je na 76.000 maraka, a za iduću je procijenjena na nešto više od 26.000. Nešto značajniji rast dobiti preduzeće je projektovalo tek 2020. godine i tada planira da posluje sa dobiti od oko 161.000 maraka.

– Najveći izvor prihoda u trogodišnjem periodu planiran je na osnovu subvencija Vlade RS, koje na godišnjem nivou iznose 1,9 miliona KM. Pomoć od Vlade čini 64 odsto od ukupnog iznosa planiranih prihoda u ovoj godini, dok je 36 odsto novca planirano da se slije u kasu preduzeća od usluga iz osnovne djelatnosti – navedeno je u planu poslovanja “Aerodroma” za period od 2018. do 2020. godine, koji će akcionari preduzeća razmatrati na sjednici skupštine 23. marta.

Menadžment je naveo i da je svjestan da se struktura prihoda mora mijenjati u korist većeg priliva od osnovnih djelatnosti.

– To je ostvarivo samo povećanjem obima saobraćaja. Sve planirane aktivnosti moraju imati za cilj povećanje obima saobraćaja sa banjalučkog aerodroma. Planiramo zadržati sadašnji obim redovnog saobraćaja na liniji Banjaluka – Beograd. Započeli smo razgovore sa nekoliko evropskih niskotarifnih avioprevoznika u vezi sa uvođenjem novih linija iz Banjaluke ka nekoliko evropskih destinacija. Planiramo da u ovoj godini zaključimo bar jedan takav ugovor – navedeno je u planu poslovanja.

“Aerodromi RS” su na kraju 2017. godine imali 54 radnika, a preduzeće planira da posegne za zapošljavanjem dodatne radne snage samo ako dođe do sklapanja ugovora sa nekim od niskotarifnih avio-prevoznika.

“Aerodromi RS” su prvu polovinu 2017. godine završili sa dobiti od 167.217 maraka, a akumulirani gubitak preduzeća zbog lošeg poslovanja u ranijem periodu iznosio je 5,43 miliona. Preduzeće još nije objavilo izvještaj za čitavu 2017. godinu.

Vršilac dužnosti direktora “Aerodroma RS” Dušan Kovačević nije želio da komentariše plan poslovanja preduzeća za trogodišnji period. On je samo izrazio nadu da će pregovori sa niskobudžetskim avio-kompanijama uroditi plodom.

Sudski sporovi

U planu poslovanja “Aerodroma RS” navedeno je i da je pokrenuto nekoliko sudskih sporova protiv preduzeća, koji bi mogli da ugroze njegovo poslovanje.

– Protiv “Aerodroma RS” u ovoj godini biće vođena dva sudska spora iz radnih odnosa, a vrijednost tužbenih zahtjeva iznosi 7.000 maraka. Vrijednost spora koji je pokrenuo “Nestro petrol” Banjaluka iznosi 56.000, a investicioni fondovi “Polara invest fond” i “Kristal invest fond” 721.958 maraka. Ishod ovih sporova je neizvjestan – navedeno je u planu poslovanja “Aerodroma RS”.

(Glas Srpske)

Počela manifestacija “Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja”

U Banjaluci, u organizaciji “Nezavisnih novina”, počela je tradicionalna manifestacija “Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja 2018.” na kojoj po 16. put biramo “Ličnost godine”. Pored ličnosti 2018. godidine izabraćemo i novinara godine, dobitnika prestižne novinarske nagrade “Nikola Guzijan” te privrednika godine. “Nezavisne novine” će dodijeliti i nagradu za podvig godine, pod nazivom “Jelena Trikić”,

Čubrilović na čelu nove stranke Demokratski savez – DEMOS

Inicijativni odbor za osnivanje političke organizacije, kojim je predsjedavala šef Nezavisnog demokratskog kluba u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović, predložio je da naziv nove stranke bude Demokratski savez – DEMOS i da njen predsjednik bude Nedeljko Čubrilović. Stevanovićeva je novinarima u Banjaluci nakon sjednice odbora rekla da će osnivačka skupština biti održana 22. decembra

(FOTO) Saobraćajni kolaps u Banjaluci

U Banjaluci vlada opšti saobraćajni kolaps. Kolona koja počinje u Mejdanu, završava u Budžaku. Proteže se skroz do Ramića. Prosječno je vozačima potrebno i duže od sata da pređu relacije za koje im inače treba desetak minuta. Petak poslijepodne, kraj radnog vremena i sedmice, te poluočišćene ulice i snijeg koji ne staje, jasno oslikavaju u

RADOJIČIĆ: Koncerti ne moraju biti na Trgu Krajine

Radojičić je istakao da, osim Trga Krajine, Gradska uprava razmatra i druge lokacije za predstojeće novogodišnje koncerte. “Novogodišnji koncerti su se tradicionalno održavali na Trgu Krajine, što ne znači da će tako biti i ove godine. Razmatramo i druge lokacije zbog primjedbi jednog broja građana, a želimo da se svi osjećaju ugodno za novogodišnje praznike

Gori vozilo u Banjaluci

U banjalučkoj Ulici Ive Andrića gori vozilo, potvrđeno je “Nezavisnim” iz Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice grada Banjaluka. U požaru, kako nam je potvrđeno, nema povrijeđenih. Na mjestu događaja intervenišu vatrogasci. Uzrok požara biće poznat naknadno. (Nezavisne)

PRAZNIČNA ATMOSFERA Kakvi nas događaji očekuju ovog vikenda

Ovog vikenda vas očekuju novogodišnji koncerti u Banskom dvoru, a otvaranjem „Zimzograda“ u Parku „Mladen Stojanović“, večeras u 18 časova počinje i višednevna manifestacija „Banjalučka zima“. Detaljne repertoare možete pročitati u nastavku.