Jedina nada za Aerodrome RS niskotarifne avio-kompanije

Menadžment “Aerodroma RS”, sudeći prema njihovim planovima, ne očekuje da će poslovanje preduzeća biti popravljeno ni u iduće tri godine, za koje je projektovana simbolična zarada, a glavne nade uperene su u niskotarifne avio-kompanije sa kojima će biti pregovarano o uvođenju novih linija iz Banjaluke.

U trogodišnjem planu poslovanja “Aerodroma RS” ovogodišnja dobit projektovana je na 76.000 maraka, a za iduću je procijenjena na nešto više od 26.000. Nešto značajniji rast dobiti preduzeće je projektovalo tek 2020. godine i tada planira da posluje sa dobiti od oko 161.000 maraka.

– Najveći izvor prihoda u trogodišnjem periodu planiran je na osnovu subvencija Vlade RS, koje na godišnjem nivou iznose 1,9 miliona KM. Pomoć od Vlade čini 64 odsto od ukupnog iznosa planiranih prihoda u ovoj godini, dok je 36 odsto novca planirano da se slije u kasu preduzeća od usluga iz osnovne djelatnosti – navedeno je u planu poslovanja “Aerodroma” za period od 2018. do 2020. godine, koji će akcionari preduzeća razmatrati na sjednici skupštine 23. marta.

Menadžment je naveo i da je svjestan da se struktura prihoda mora mijenjati u korist većeg priliva od osnovnih djelatnosti.

– To je ostvarivo samo povećanjem obima saobraćaja. Sve planirane aktivnosti moraju imati za cilj povećanje obima saobraćaja sa banjalučkog aerodroma. Planiramo zadržati sadašnji obim redovnog saobraćaja na liniji Banjaluka – Beograd. Započeli smo razgovore sa nekoliko evropskih niskotarifnih avioprevoznika u vezi sa uvođenjem novih linija iz Banjaluke ka nekoliko evropskih destinacija. Planiramo da u ovoj godini zaključimo bar jedan takav ugovor – navedeno je u planu poslovanja.

“Aerodromi RS” su na kraju 2017. godine imali 54 radnika, a preduzeće planira da posegne za zapošljavanjem dodatne radne snage samo ako dođe do sklapanja ugovora sa nekim od niskotarifnih avio-prevoznika.

“Aerodromi RS” su prvu polovinu 2017. godine završili sa dobiti od 167.217 maraka, a akumulirani gubitak preduzeća zbog lošeg poslovanja u ranijem periodu iznosio je 5,43 miliona. Preduzeće još nije objavilo izvještaj za čitavu 2017. godinu.

Vršilac dužnosti direktora “Aerodroma RS” Dušan Kovačević nije želio da komentariše plan poslovanja preduzeća za trogodišnji period. On je samo izrazio nadu da će pregovori sa niskobudžetskim avio-kompanijama uroditi plodom.

Sudski sporovi

U planu poslovanja “Aerodroma RS” navedeno je i da je pokrenuto nekoliko sudskih sporova protiv preduzeća, koji bi mogli da ugroze njegovo poslovanje.

– Protiv “Aerodroma RS” u ovoj godini biće vođena dva sudska spora iz radnih odnosa, a vrijednost tužbenih zahtjeva iznosi 7.000 maraka. Vrijednost spora koji je pokrenuo “Nestro petrol” Banjaluka iznosi 56.000, a investicioni fondovi “Polara invest fond” i “Kristal invest fond” 721.958 maraka. Ishod ovih sporova je neizvjestan – navedeno je u planu poslovanja “Aerodroma RS”.

(Glas Srpske)

GAJANIN: Konfucijev institut važna veza sa Kinom

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da banjalučki Konfucijev institut predstavlja jedan od aktivnijih dijelova Univerziteta, zahvaljujući rukovodstvu i svim zaposlenim. “Konfucijev institut od samog osnivanja ima ogromnu podršku Univerziteta, ali i resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika”, rekao je Gajanin sinoć novinarima u banjalučkom Kulturnom centru “Banski dvor”

Servisne informacije za 23. septembar

Servisne informacije za nedjelju, 23. septembar 2018. godine: Policijska uprava Evidentirana su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen jedanput. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 87 odraslih pacijenta, 14 djece i obavljeno je 17 kućnih posjeta. Vatrogasna jedinica Vatrogasna brigada je

TRIBINA DNS-a U POTKOZARJU: Odlučno branimo Srpsku i stvaramo bolje uslove za život

Demokratski narodni savez predstavlja jedinstvenu političku opciju koja kontnuirano, od svog nastanka pa do danas, brani vitalne interese Republike Srpske. Jedina smo stranka koja nije glasala za prenos nadležnosti na nivo BiH, čak i u onim vremenima kada su to drugi olako prihvatali i radili na tome. Protivili smo se spekulativnim privatizacijama javnih preduzeća i

DRILL&CHILL FESTIVAL U KANJONU TIJESNO Hod po žici iznad Vrbasa okupio 300 učesnika

Vrtgolave visine iznad kanjona Tijesno u Banjaluci privlače penjače iz cijelog svijeta. Na ovogodišnjem, četvrtom po redu Drill&Chill festivalu, svoja umijeća pokazalo je više od 300 učesnika iz 16 zemalja. Hod po žici, akrobacije na sajlama i odmor u trokutastim ležaljkama na 200 metara iznad tla prezentovali su u kanjonu Tijesno penjači iz Južne Amrike,

BANJALUCI NEDOSTAJE 6 MOSTOVA Građevinari se sele u Dolac, Česmu ili Šeher

Banjaluci nedostaje čak šest mostova, pokazala je najnovija analiza, a u ovom momentu razmatraju se opcije za izgradnju tri prelaza. Građani najviše iščekuju završetak novog Zelenog mosta, koji spaja naselja Obilićevo i Kočićev vijenac, jer saobraćajne gužve u ovom dijelu grada traju više od godinu dana, otkako je prvo zatvoren, a zatim i srušen stari