Biznis 15.09.2020.

JEDINE U SRPSKOJ: U šećerani kod Dubice počeo stečaj, u bijeljinskoj fabrici završen

ČITANJE: 3 minute

Okružni privredni sud Prijedor donio je rješenje kojim se otvara stečajni postupak nad fabrikom „Hemijska prerada kukuruza“ (HPK) iz Draksenića kod Kozarske Dubice.

Za stečajnog upravnika imenovan je Vojo Pavičić koji je bio i predstečajni upravnik, piše portal Capital.ba.

„Pozivaju se povjerioci da u roku od 30 dana od dana objavljivanja rješenja o otvaranju stečajnog postupka u „Službenom glasniku RS“ prijave stečajnom sudu svoja potraživanja sa priloženim dokazima o osnovanosti istih u dva primjerka“, navela je stečajni sudija Amra Grozdanić.

Ročište povjerilaca, na kojem će biti ispitane prijave potraživanja, zakazano je za 10. decembar.

Fabrika HPK je prestala sa radom 10. marta ove godine, a računi su im blokirani.

Samo u prvih šest mjeseci ove godine fabrika HPK imala je gubitak preko 800.000 maraka, pokazao je finansijski izvještaj tog preduzeća, poznatog kao “Šećerana”.

Iako je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS isticalo nekoliko puta da će pomoći ovom preduzeću, to se na kraju nije desilo.

“Pavgord” stekao većinu

Petogodišnji stečaj bijeljinske „Šećerane“ mogao bi da bude okončan do kraja godine, procijenio je stečajni upravnik Nebojša Matić nakon što je većinu u Odboru povjerilaca stekla firma „Pavgord“ Gordana Pavlovića.

Skupština povjerilaca „Šećerane“ sastala se juče i konstatovano je da se broj povjerilaca značajno smanjio, a nakon što je firma „Pavgord“ iz Foče otkupila značajan dio potraživanja, piše portal Capital.ba.

„Bilo je više od 120 povjerilaca, a sada ih je 21 i oko 63 odsto od ukupnih potraživanja povjerilaca prema „Šećerani“ ima „Pavgord“, sad je odlučivanje lakše“, istakao je Matić.

Odbor povjerilaca zakazan je za 24. septembar i tada će se donijeti odluka šta i kako dalje.

„Sigurno će se nastaviti prodaja, ali u kojem pravcu će ići, koja će biti početna cijena, da li će se prodavati imovina ili će se prodavati pravno lice „Šećerana“. Novi Odbor povjerilaca će donijeti odluku o tome. Moja procjena je da će se stečajni postupak završiti do kraja ove godine“, naglasio je Matić.

Fabrika šećera u stečaju je od 2015. godine, a njena imovina je bezuspješno prodavana na više od 15 licitacija, prvo po cijeni od deset miliona maraka, a kasnije po nešto nižoj.

Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji je za „Šećeranu“ nudio 6,9 miliona KM, za nju su bile zainteresovane i firme „Soltist“ i „Sarijel“ iz Turske, te „Niva“ i „Unimont“ iz Srbije, ali su te prodaje propale. Za „Šećeranu“ je „Pavgord“ iz Foče nudio pet miliona KM.

Skupština povjerilaca „Šećerane“ prošle godine donijela je odluku da se licitacije organizuju svakih 15 dana i da se cijena spušta za 500.000 KM, počevši od 9,5 miliona KM. Istovremeno, ustanovljen je i donji limit od sedam miliona maraka ispod kojeg „Šećerana“ ne može biti prodata.

(SB/banjaluka.net)