Vijesti 30.09.2015.

Jedini ulični prodavač novina u Zenici odlazi u penziju

ČITANJE: 2 minute
prodavac novina
Nakon 20 godina u penziju odlazi prvi, a zasad i jedini zenički ulični prodavač novina.

Kako bi prehranio porodicu, Mirsad Košpo odlučio je krajem 1995. godine izaći na ulicu, uz legalno nabavljenu dozvolu, na lokaciji Kameni most, u centru grada, započeti prodaju štampe svih vrsta.

– Ostao sam bez posla u ‘Željezari’, a od nečega se morala hraniti porodica. Ove godine uspio sam izganjati penziju, malo sam i zdravlje narušio, tako da sam odlučio završiti s ovim poslom- priča nam Košpo.

Pokušavale su ga njegove redovne mušterije nagovoriti da ostane na svom improvizovanom štandu kod sinagoge još neko vrijeme, ali kaže da je čvrsto odlučio “uživati” u svojoj minimalnoj penziji.

– Dvadeset zima i dvadeset ljeta proveo sam ovdje. I po kiši, snijegu i vrućini sam dostavljao novine do čitalaca. Mijenjala me supruga Zdenka tek da nešto pojedem, nekad je to radio i sin, ali od šest ujutro do 13 časova svaki dan sam ovdje bio 20 godina. Ne mogu više- veli Košpo.

Njegove mušterije su uglavnom bili, priča nam, oni sretnici koji su zaposleni, kao i penzioneri koji novine više kupuju petkom.

Na pitanje da nam ispriča neku anegdotu iz svog svakodnevnog života uličnog prodavača novina, nekadašnji metalac priznaje:

– Svaki moj dan je bio anegdota za sebe. Svega sam se nagledao i naslušao za ovih 20 godina. Sve što se dešava u gradu – ovdje je. Meni je najvažnije da sam sačuvao obraz, da me ljudi rado viđaju i da mi govore kako ću im nedostajati. Iskren da budem, i oni će nedostajati meni. Svi koji mi nešto znače dolazili su ovdje kod mene i ovdje smo pričali. I distributerima je žao što se više neću baviti ovim jer imali smo međusobno povjerenje. Oni nisu ni brojali pazar koji im predajem, a ja nisam brojao novine- riječi su Mirsada Košpe, koji će danas posljednji put u centru Zenice rasklopiti svoj suncobran-kišobran i na drveni stalak, koji je sam izradio, poredati novine.

(Nezavisne novine)