Vijesti 30.03.2016.

Jedinice tjeraju đake iz klupa

ČITANJE: 3 minute
skola djaci
Srednje škole u RS tokom prethodne školske godine je napustilo 466 učenika, što je najviše u proteklih šest godina.

Podaci Zavoda za statistiku RS govore da je od 2009. do 2014. godine obrazovanje u srednjim školama veliki broj đaka napustio zbog lošeg uspjeha, njih 851, dok je najmanje onih koji odlaze iz ekonomskih razloga. U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da je zahvaljujući kvalitetnoj upisnoj politici, procenat osnovaca koji ne nastavljaju obrazovanje između tri i pet odsto.

– U periodu od 2010. do 2014. redovno školovanje u srednjem obrazovanju napustilo je oko dva odsto đaka u odnosu na ukupan broj srednjoškolaca – rekli su u ministarstvu.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Kristina Mrđa ističe da u Banjaluci godišnje obrazovanje napusti 10 do 15 učenika.

– Učenici koji imaju veliki broj neopravdanih izostanaka i loše ocjene napuštaju obrazovanje i to je najčešći razlog. Proteklih godina smo imali dva ili tri slučaja trudnoće, ali su takve situacije sve rjeđe, bar na području banjalučke regije – istakla je Mrđa.

Dodaje da neki od njih odluče da se naredne godine ponovo vrate u školske klupe.

– Treba da radimo na tome da se izbjegne školovanje suficitarnog kadra, te da se osnovcima približe zanimanja sa kojima će imati posao. Time će i broj onih koji napuštaju obrazovanje biti manji – rekla je Mrđa.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola u Doboju Spasoje Vasiljević ističe da na području ove regije đaci uglavnom prekidaju školovanje zbog lošeg uspjeha.

– Oko 50 odsto onih koji napuste srednju školu čine to zato što su pogriješili u odabiru srednje škole i imaju loš uspjeh – rekao je Vasiljević i dodao da nastoje osnovce koji završavaju deveti razred pravilno usmjeriti u srednje škole u skladu sa njihovim predznanjem i mogućnostima.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola na području Bijeljine, Lopara i Ugljevika Radenko Todorović kaže da mnogo srednjoškolaca sa ovog područja odlazi i školovanje nastavlja u inostranstvu.

– Među onima koji napuštaju školovanje najviše je učenika koji pohađaju neki od trogodišnjih smjerova – rekao je on.

Istakao je da je situacija sa vladanjem đaka znatno bolja nego ranije, pa u protekle dvije godine nijedan učenik nije isključen iz nastave zbog lošeg vladanja.

Psiholog Aleksandar Milić smatra da brojni faktori utiču na uspjeh djece u školi, a priprema za obrazovanje i život uopšte počinje u porodici.

– U stvaranju dobrih radnih navika u porodici leže pretpostavke dobrog uspjeha, a one se prenose i na segment obrazovanja – rekao je Milić.

Dodaje da je veoma bitno istaći da nisu roditelji jedini krivci, krivicu nose i obrazovne ustanove.

– Poznata izreka kaže: “Od 10 jedinica, devet je nastavnikovih.” Djecu treba zainteresovati za nastavno gradivo, stimulisati ih, a učenika ne možemo stimulisati lošim ocjenama – rekao je Milić i dodao da škole vrlo često teže da utvrde šta đaci ne znaju, umjesto da se bave njihovim znanjem i usmjeravanjem, te da treba početi vrednovati nastavnike kako bi krajnji rezultat bio bolji.

Škole

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS ističu da u Srpskoj postoji 88 javnih i četiri privatne srednje škole.

– Najtraženija je gimnazija, te zanimanja u strukama: ekonomija, pravo i trgovina, zdravstvo i elektrotehnika – istakli su u ministarstvu i dodali da će za iduću školsku godinu biti doneseni nastavni planovi i programi za zanimanja zlatar, časovničar i optičar.

(Glas)