JEDINSTVEN I INOVATIVAN: Od proljeća turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti u funkciji za građane, goste i turiste koji će moći uživati u prirodi, rekao je za “Nezavisne” Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Projekat “Manjača kao turističko-rekreativni kompleks” rezultat je saradnje Centra za razvoj poljoprivrede i sela sa Turističkom organizacijom grada i Gradskom razvojnom agencijom (CIDEA).

Ilić je istakao da su u ovaj projekat već uključena 23 partnera i to od udruženja građana, zavičajnih društava na prostoru Zmijanja do gradskih vlasti i institucija.

“Urađeno je dosta posla, a slijedi još. Nakon akcije čišćenja jezera i okoline, koju ćemo uraditi na proljeće, a koju smo i prošle godine radili, možemo reći da je otvoreno za sve”, kazao je Ilić.

Na platou Manjače planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena i drugih pratećih objekata, s ciljem da se taj prostor iskoristi za razvoj cijele regije. Na tom prostoru nalaze se veliko i malo jezero te nekoliko ponornica, a ono obiluje proplancima i stazama.

“Izgradili smo veliku hladaru koja može da primi 200 ljudi, koji mogu da se smjeste ovdje za dnevni boravak. Od UNDP-a dobili smo sredstva za izgradnju još jedne takve, a započeli smo i izgradnju treće, pa će uskoro na dnevnom nivou tu moći da boravi 600 ljudi”, pojasnio je Ilić.

Prema njegovim riječima, najznačajniji ciljevi projekta su zaštita prirodnih resursa i unapređenje postojeće infrastrukture.

“Završili smo izgradnju pecana i roštilja, a zajedno sa partnerima u ovom poslu razradili smo nekoliko projekata za koje smo aplicirali Gradskoj upravi, Vladi RS i međunarodnim organizacijama”, istakao je Ilić.

Dodao je da su od Vlade RS dobili kontejnere koje planiraju prefabrikacijom pretvoriti u bungalove, odnosno smještajne kapacitete, kako bi gosti mogli boraviti i po nekoliko dana.

“Radi se na projektu auto-kampa, jedna od ideja je da ‘Capriolo’ postavi bicikle za brdsku vožnju, a nastala je i ideja da se napravi jedan mali centar kraj samog jezera sa nekoliko beach barova”, rekao je Ilić.

Irena Radojević, direktorka TOBL-a, rekla je da je ovaj projekat jedinstven i inovativan te da očekuje razvoj modernih turističkih kapaciteta na području Manjače.

“Ovo će i te kako poboljšati i proširiti turističku ponudu s obzirom na to da se Manjača nalazi svega 22 kilometra od centra grada. Izvanredna lokacija i izletište ne bi samo dobro došli gostima i turistima, nego i građanima koji neće morati da idu na Zlatibor, Kopaonik ili Jahorinu, nego će sve to imati nadomak svojih kuća i grada, rekla je Radojevićeva.

Istakla je da će im ovaj turistički kompleks pružiti sadržaje od adrenalinskog, avanturističkog i sportskog do izletničkog turizma i uživanja u prirodi.

(Nezavisne)

Sin Aleksandra Vučića zaražen virusom korona

Danilo Vučić, sin predsjednika Srbije, zaražen je virusom korona, objavio je na svom Instagram nalogu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. – Kada je sve počelo, moj Danilo mi je rekao da predaja nije opcija. Moj prvenac zaražen je koronavirusom, a klinička slika mu je takva da je primljen u Infektivnu kliniku. Sine, pobedićeš ti to. Voli

Preminuo Boško Bursać, najbolji igrač i strijelac u istoriji Rijeke

Boško Bursać, najbolji strijelac u istoriji Rijeke, preminuo je u 75. godini u holandskom gradu Arnhemu, gdje je živio nakon završetka igračke karijere. Duže vrijeme borio se s upalom pluća. U Rijeku je stigao 1964. godine iz zrenjaninskog Proletera, te u 179 službenih utakmica postigao 90 golova. Prvo je igrao za mladi tim, a onda

U četvrtak počinje isplata penzija

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske obavještava korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da isplata redovnog mjesečnog primanja za mart 2020. godine počinje 09. aprila 2020. godine. U uslovima vanrednog stanja, zbog sprečavanja širenja virusa korona, isplata korisnicima starijim od 65 godina, koji penziju primaju putem tekućeg računa, vršiće se uz jednokratnu

KORONA SMANJILA PLAĆANJE RAČUNA Komunalna preduzeća imaju problem sa naplatom usluga

Naplata usluga preduzeća koja obezbjeđuju vitalne potrebe za funkcionisanje grada, isporuku toplotne energije, vode za piće, te odvoz smeća u pojedinim slučajevima je opala i do 40 odsto u odnosu na isti period lani.  Kako su potvrdili u banjalučkim komunalnim preduzećima, na tu situaciju je uticalo nekoliko faktora, koji su nastali zbog aktuelne epidemiloške situacije

MINISTRI SE POSVAĐALI I NAPUSTILI SASTANAK Da li će korona razbiti EU? 

Budućnost EU je u opasnosti ako se ne dođe do zajedničkog finansijskog odgovora u borbi protiv koronavirusa, upozorili su danas španski zvaničnici, nakon što evropski ministri finansija nisu uspjeli da se dogovore o izdavanju zajedničke obveznice. Portparolka španske vlade izjavila je da će Evropljani početi da gube povjerenje u EU ako zemlje članice ne budi

Može li vaš brak preživjeti virus korona?

Čak i oni koji imaju sretan i stabilan brak, mogu doći u problem tokom samoizolacije zbog toga što su sve vrijeme usmjereni na svog partnera. Većina je osuđena da u malom prostoru boravi sa svojim supružnikom, s kojim treba uskladiti poslovni i privatni život 24 sata, sedam dana u sedmici, što može biti recept za

EU produžava zabranu putovanja do sredine maja

Evropska unija trebalo bi da produži do sredine maja ograničenja na putovanja, saopštila je danas Evropska komisija povodom vanrednih mjerama koje za cilj imaju da ograniče širenje virusa korona. Unija je sredinom marta odlučila da zatvori spoljne granice za sva putovanja koja nisu nužna na mjesec dana, uglavnom u nastojanju da spriječi da 27 država