JEDINSTVEN I INOVATIVAN: Od proljeća turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti u funkciji za građane, goste i turiste koji će moći uživati u prirodi, rekao je za “Nezavisne” Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Projekat “Manjača kao turističko-rekreativni kompleks” rezultat je saradnje Centra za razvoj poljoprivrede i sela sa Turističkom organizacijom grada i Gradskom razvojnom agencijom (CIDEA).

Ilić je istakao da su u ovaj projekat već uključena 23 partnera i to od udruženja građana, zavičajnih društava na prostoru Zmijanja do gradskih vlasti i institucija.

“Urađeno je dosta posla, a slijedi još. Nakon akcije čišćenja jezera i okoline, koju ćemo uraditi na proljeće, a koju smo i prošle godine radili, možemo reći da je otvoreno za sve”, kazao je Ilić.

Na platou Manjače planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena i drugih pratećih objekata, s ciljem da se taj prostor iskoristi za razvoj cijele regije. Na tom prostoru nalaze se veliko i malo jezero te nekoliko ponornica, a ono obiluje proplancima i stazama.

“Izgradili smo veliku hladaru koja može da primi 200 ljudi, koji mogu da se smjeste ovdje za dnevni boravak. Od UNDP-a dobili smo sredstva za izgradnju još jedne takve, a započeli smo i izgradnju treće, pa će uskoro na dnevnom nivou tu moći da boravi 600 ljudi”, pojasnio je Ilić.

Prema njegovim riječima, najznačajniji ciljevi projekta su zaštita prirodnih resursa i unapređenje postojeće infrastrukture.

“Završili smo izgradnju pecana i roštilja, a zajedno sa partnerima u ovom poslu razradili smo nekoliko projekata za koje smo aplicirali Gradskoj upravi, Vladi RS i međunarodnim organizacijama”, istakao je Ilić.

Dodao je da su od Vlade RS dobili kontejnere koje planiraju prefabrikacijom pretvoriti u bungalove, odnosno smještajne kapacitete, kako bi gosti mogli boraviti i po nekoliko dana.

“Radi se na projektu auto-kampa, jedna od ideja je da ‘Capriolo’ postavi bicikle za brdsku vožnju, a nastala je i ideja da se napravi jedan mali centar kraj samog jezera sa nekoliko beach barova”, rekao je Ilić.

Irena Radojević, direktorka TOBL-a, rekla je da je ovaj projekat jedinstven i inovativan te da očekuje razvoj modernih turističkih kapaciteta na području Manjače.

“Ovo će i te kako poboljšati i proširiti turističku ponudu s obzirom na to da se Manjača nalazi svega 22 kilometra od centra grada. Izvanredna lokacija i izletište ne bi samo dobro došli gostima i turistima, nego i građanima koji neće morati da idu na Zlatibor, Kopaonik ili Jahorinu, nego će sve to imati nadomak svojih kuća i grada, rekla je Radojevićeva.

Istakla je da će im ovaj turistički kompleks pružiti sadržaje od adrenalinskog, avanturističkog i sportskog do izletničkog turizma i uživanja u prirodi.

(Nezavisne)

Sporna noćna autobuska linija

Prikupljanje potpisa građana za uvođenje noćne autobuske linije, koju sprovode Mladi demokratskog progresa (MDP), najvjerovatnije je uzaludna. Naime, nije sporna lokacija na kojoj traže podršku građana, ali navodno to ne rade po proceduri iz Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi.  Iz izvora bliskim Stručnoj službi Skupštine grada Banjaluka došla je informacija da se prikupljanje potpisa

Igokea savladala Sparse

Košarkaši Igokee savladali su Sparse 100:76 u zaostaloj utakmici 14. kola Premijer lige BiH. Samo dva dana nakon sto su u finalu poraženi od sarajevskog tima u finalu Kupa Mirze Delibasica, ekipa Dragana Bajića ostvarila je ubjedljivu pobjedu. Aleksandrovčani su utakmicu prelomili u trećoj četvrtini koju su dobili 25:12. Najefikasniji u pobjedničkoj ekipi bio je

ZEMLJA INVESTITORU, DVORANA GRADU Banjaluka ima plan za izgradnju novog simbola

Izgradnja kongresne-konferencijske i koncertne dvorane mogla bi se finansirati tako što će Grad potencijalnom investitoru, kao kompenzaciju za radove, ponuditi gradsko zemljište koje se nalazi u produžetku pomoćnog terena Gradskog stadiona.  Gradnja ovog multifunkcionalnog objekta se najavljuje već nekoliko godina, ali za sada se nije spominjao tačan način finansiranja te velike investicije. Do sada se

DAN FUDBALA RS: Darko Milunović odlikovan Zlatnom plaketom

Tradicionalni deveti po redu “Dan fudbala Republike Srpske” održan je u utorak, 18. februara 2020. godine u Kristalnoj dvorani hotela “Bosna” u Banjaluci sa početkom u 12.00 časova. Fudbalski savez Republike Srpske prepoznao je napredak u FK “Rudar-Prijedor”, te je rad Upravnog odbora ovog kluba nagrađen u vidu specijalne nagrade. Darko Milunović, predsjednik UO FK

Objavljen snimak privođenja uhapšenog policijskog inspektora u Banjaluci (VIDEO)

Nenad Grujić i Jelena Florijan, policijski službenici Odjeljenja za privredni kriminalitet PU Banjaluka, uhapšeni su danas u okviru akcije “Sirano”, a sumnja se da su uzeli mito od minimalno 20.000 KM. Cifra koju su, kako se sumnja, uzimali za mito mogla bi biti i veća, saznaju “Nezavisne novine”. Iz MUP-a RS je, uz navođenje inicijala,

Za 150 učenika u Dragočaju izvedena obrazovna predstava “Saobraćajne čarolije”

Predstavnici Auto-moto saveza RS i Ministarstva unutrašnjih poslova RS posjetili su danas OŠ “Desanka Maksimović” u Dragočaju, gdje je za više od 150 učenika prvog, drugog i trećeg razreda izvedena interaktivna saobraćajno-obrazovna predstava “Saobraćajne čarolije”. Predstava je izvedena u sklopu republičke preventivne kampanje “Budi vidljiv, ne budi figura”, koja se do kraja februara sprovodi širom