Vijesti 08.10.2018.

JEDINSTVENA USTANOVA Dodik otvorio centar “Za majku i dijete”

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas u Banjaluci Centar za specijalističke socijalne usluge “Za majku i dijete”, jedinstvenu ustanovu u regionu koja će primjenjivati savremene svjetske trendove u liječenju ranih razvojnih poremećaja kod djece.

Dodik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Republika Srpska dobila ovako značajnu ustanovu i da djeca neće morati da idu u inostranstvo na liječenje.

“Otvaranje ovog centra je dio aktivnosti koju smo godinama sprovodili, a riječ je o donatorskoj večeri koju kabinet predsjednika Srpske organizuje krajem godine”, rekao je Dodik novinarima i dodao da je za drugu fazu izgradnje Centra potrebno 80.000 KM, a da će danas u tu svrhu biti uplaćeno 30.000 KM.

On je istakao da će ostatak potrebnih sredstava biti uplaćivan u kontinuitetu kako radovi budu napredovali dok Centar ne bude završen u cjelini.

Dodik je rekao da je neophodno da društvo u cjelini brine o ovim mališanima i izrazio uvjerenje da će novi predsjednik Srpske nastaviti sa tradicijom organizovanja donatorskih večeri kako bi se svi okupili radi potreba mališana širom Republike Srpske i doprinijeli da bude izgrađeno što više ovakvih objekata.

Predsjednik Srpske je dodao da Centar posjeduje i stanove namijenjene za smještaj roditelja koji dolaze iz unutrašnjosti.

Olivera Ratković iz Udruženja “Tvoja riječ”, koje je osnivač Centra “Za majku i dijete”, kaže da je otvaranje ove ustanove dugoočekivani događaj, kojim će biti zadovoljena socijalna komponenta zbrinjavanja djece sa poteškoćama u razvoju.

“Radimo ranu intervenciju kod djece, od beba do djece koja su u inkluziji, a imamo i ambulantu za liječenje, njegu i rehabilitaciju. Kompletno smo opremljeni svom tehnikom koja je potrebna za rad, te smo spremni i prostorno i tehnički”, rekla je Ratkovićeva.

Ona je napomenula da će u drugoj fazi biti izgrađene tri etaže Centra u kojima će biti smješteni specijalizovani kabineti, poput posebne senzorne sobe, te bijelog i crnog kabineta.

“Ovo je jedinstvena ustanova u regionu, u kojoj rade defektolozi različitih usmjerenja, oligofrenolog, tifolog, pedagog, socijalni radnik, dječiji neuropsihijatar, te medicinska sestra”, rekla je Ratkovićeva.

Prema njenim riječima, predviđeno je i dnevno zbrinjavanje djece sa poteškoćama u razvoju.

Direktor Centra za specijalističke socijalne usluge “Za majku i dijete” Dražana Đogatović izrazila je zadovoljstvo što je Republika Srpska dobila ovu jedinstvenu ustanovu u regionu.

“Poenta je da naši mališani više neće morati ići na liječenje u inostranstvo, nego će moći da dobiju potrebnu njegu ovdje na jednom mjestu”, rekla je Đogatovićeva.

U decembru 2016. godine, pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske, održano je donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” za osnivanje ovog centra kada je prikupljeno 1.241.088 KM.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik