Vijesti 23.05.2016.

Jedinstvom protiv lažiranja lažiranja popisa

ČITANJE: 2 minute

Iz Kabineta predsjednika RS Milorada Dodika juče su “Glasu Srpske” kazali da svi predstavnici Srpske moraju da spriječe objavljivanje isforsiranih i netačnih rezultata popisa stanovništva. Tim povodom, naglasili su, razmatraju opciju da na sastanak sa predsjednikom Srpske pozovu predstavnike RS u institucijama BiH, na kojem bi razmatrali ovo pitanje.

Agencija za statistiku BiH, odnosno njen direktor Velimir Jukić, bez saglasnosti predstavnika RS prije nekoliko dana donijela je odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine. Prema toj odluci, 196.000 ljudi iz spornih popisnica moglo bi biti tretirani kao stalni, odnosno rezidentni stanovnici BiH, iako godinama tu ne žive. Na tome je sve vrijeme insistirala federalna strana, odnosno Bošnjaci, dok je RS stava da mora biti ispoštovan zakon koji ove ljude ne tretira kao rezidente.

– Ako su predstavnici RS u institucijama BiH spremni da preduzmu određene aktivnosti da bi se ova sramna odluka suspendovala, sastanak će biti održan, ali ako pokušavaju da nađu opciju da se pravdaju, onda je i sastanak bespotreban – ističe sagovornik “Glasa” iz Kabineta predsjednika i dodaje da se treba zauzeti jedinstven stav kao u vezi sa Danom Republike Srpske, 9. januarom.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak (PDP) rekao je “Glasu Srpske” da je ovom slučaju važno jedinstvo.

– Nemam ništa protiv sastanka, ali moram prvo da vidim kako je sve shvaćeno i na koji način je to planirano. Moje je mišljenje i da prije sastanka Dodik to treba da riješi sa Jukićem, s obzirom na odnose SNSD-a čiji je Dodik lider i HDZ-a BiH čiji je Jukić visoki funkcioner –  naveo je on.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović (SDS) tokom vikenda je rekao da je spreman da se odazove na eventualni sastanak kod Dodika.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić kazao je da je na sjednici Vlade RS zatražio da bude pokrenut krivični postupak protiv Jukića. Đokić je istakao da je riječ o grubom udaru na interes RS te poručio da takva situacija mora ujediniti srpske parlamentarne stranke.

Vlada RS zaključila je u petak da je jedinstveni program za obradu podataka nezakonit i neprimjeran za Srpsku i da treba da bude poništen.

Nović

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH i bivši ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović smatra da BiH posljednjim potezima u vezi sa popisom ulazi u nestabilno vrijeme.

– Sama činjenica da RS ne prihvata ovaj popis pokazuje da je taj popis nevažeći. Zar nekome treba još neki novi pravni osnov? – zaključio je Nović.

(Glas)

Oznake: Mirko Šarović