Vijesti 15.08.2016.

Jedna cijena na polici, druga na računu

ČITANJE: 3 minute

Kupci u RS sve češće dolaze u situaciju da umjesto iznosa koji je naveden na polici kao cijena proizvoda, na kasi za taj artikl moraju da daju znatno više novca.

Iako smatraju da trgovci isticanjem pogrešne cijene nekog artikla pokušavaju da ih prevare, većina potrošača izbjegava da ovakve slučajeve prijavljuje inspekciji jer, kako kažu, ne žele da prouzrokuju neugodnosti sebi i prodavcima.

Da se nerijetko cijene sa polica ne poklapaju sa onima na kasi uvjerila se i Dijana M. iz Banjaluke koja je prije nekoliko dana otišla jedan market da kupi pelene za svog mališana.

– Ispod dječijih pelena, koje su bile “na akciji” stajala je cijena od 7,50 KM, da bi na kasi taj isti proizvod koštao osam mraka više. Pelene sam odmah, bez razmišljanja, vratila uz glasnije komentarisanje kako bi me čuli i drugi kupci koji su se tu zatekli – rekla je Dijana, pitajući se da li trgovci kupce smatraju glupima do te mjere da neće uvidjeti njihovu prevaru.

O razlici u cijeni istog proizvoda na polici i na računu u marketima širom RS svjedoče i drugi kupci, koji u većini slučajeva ne reaguju.

Generalni sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović poručuje da kupci moraju insistirati na tome da plate onoliko koliko je istaknuto na polici kod proizvoda, jer su prema Zakonu o zaštiti potrošača te cijene važeće.

– Možda trgovci promijene cijenu u računaru, a na polici zaborave, ali to je onda njihov problem. Zato mušterijama savjetujem da otvore četvoro očiju – kazao je Petrović.

U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove ističu da tržišni inspektori, u okviru redovnih kontrola u prodajnim objektima, između ostaloga kontrolišu i to da li trgovci uredno ističu cijene proizvoda, kao i da li se po tim cijenama roba i prodaje.

– Za šest mjeseci ove godine inspekcija je u svim prodajnim i uslužnim objektima samo cijene kontrolisala više od 2.300 puta. U svega nekoliko pojedinačnih slučajeva je utvrđeno da se trgovci prilikom prodaje nisu pridržavali formiranih i istaknutih cijena – rekla je portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove Dušanka Makivić, dodajući da u tim slučajevima inspektori nalažu otklanjanje nepravilnosti i izriču novčane kazne.

Uzimajući u obzir činjenicu da u jednom marketu ima na hiljade različitih artikala i da u toku jedne kontrole tehnički nije moguće provjeriti cijene svih proizvoda, kontrola se vrši sistemom slučajnog uzorka.

– Zbog toga bi informacije građana o uočenim nepravilnostima bile od velike pomoći inspekciji, jer bi na osnovu njih bile obavljane ciljane kontrole – istakla je Makivićeva.

Kazne

Zakonom o zaštiti potrošača predviđene su novčane kazne ako se trgovac ne pridržava prodajne cijene proizvoda, i to u iznosu od 2.000 do 10.000 KM za pravno lice. Kaznu od 800 do 4.000 KM platiće odgovorno lice, dok će od 1.000 do 5.000 KM platiti trgovac kao preduzetnik.

(Glas Srpske)