Sport 21.03.2016.

Jedna izjava pokrenula lavinu osuda: Đoković na udaru zbog kontraverzne izjave

ČITANJE: 4 minute
djokovic
Bilo je sve tako mirno u svijetu tenisa do nedelje uveče, kada je jedna izjava pokrenula lavinu koju će u skorije vrijeme biti teško zaustaviti.

Izvršni direktor Indijan Velsa, 69-godišnji Rejmond Mur je tokom ćaskanja sa novinarima prilično ružno govorio o damama u “bijelom sportu”.

– Znate, volio bih da budem neko od glavešina u ženskom tenisu, jer se ženski tenis šlepa uz muški. Oni treba da su veoma srećni, nikakve odluke ne donose, imaju maltene iste nagradne fondove i žive veoma dobro. Da sam teniserka, bacio bih se na kolena i zahvaljivao Bogu što su se rodili Rodžer Federer i Rafa Nadal, jer su oni iznijeli ovaj sport- rekao je Mur, dodavši onako usput da su Garbine Muguruza i Eženi Bušar “veoma atraktivne”, posle čega se dopunio rečima: “Mislio sam na to da su i fizički i takmičarski atraktivne. One će moći da se bore za lidersku poziciju jednom kada Serena odluči da više ne igra”.

Naravno, ovakvi komentari naišli su na osudu mnogih iz “bijelog sporta”, naročito slavnih teniserki. Tako je Bili Džin King istakla da je razočarana ovim riječima, te da je svaki igrač i igračica doprineo razvoju tenisa, a Kris Evert, 18-struka grend slem šampionka, naglasila je da je ovo “bez sumnje, zlatna era muškog tenisa”, ali da su “žene napornije radile i borile se jače” da budu tu gdje su sada.

Sve ovo nije moglo da zaobiđe ni Novaka Đokovića.

– Ne znam šta da kažem. Čuo sam za to. Očigledno je da je to veoma delikatna i osjetljiva tema. Žene zaslužuju poštovanje i divljenje za ono što rade. Znate, priča o jednakim nagradnim fondovima (za muškarce i žene) je glavna tema u svijetu tenisa u posljednjih sedam, osam godina. Bio sam i ja dio tog procesa, tako da znam koliko snage i energije VTA, i svi zastupnici ideje o istim nagradnim fondovima, ulažu da dostignu to. Aplaudiram im na tome. Iskreno, aplaudiram. Bore se za ono što zaslužuju- rekao je Novak, a onda izjavio nešto što su mnogi američki mediji izvukli u naslove, izvukavši potpuno iz čitavog konteksta sljedeće reči:

– Sa druge strane, mislim da naš muški svijet tenisa, ATP svet, treba da se bori za još više, jer statistike pokazuju da imamo sve više gledalaca na muškim teniskim mečevima. Mislim da je to, razumijete, jedan od razloga zbog kojih bi možda mi mogli da dobijemo više novca. Ali, ponavljam, znate i sami, ne možemo mi da se žalimo jer već imamo ogromne nagradne fondove u muškom tenisu. Ne znam šta je Rejmond Mur tačno mislio kada je rekao to što je rekao, ali ovo je sve što ja mogu da vam kažem iz mog ugla gledanja- rekao je najbolji teniser svijeta.

Te njegove reči ne mali broj medija sa engleskog govornog područja stavio je u naslove pooput “Đoković: Muški tenis treba da dobija više para, imamo više gledalaca od žena”. Zaboravivši potpuno na uvodni dio, kao i onaj koji slijedi, a u kome je sve odisalo poštovanjem prema nježnijem polu, takvi naslovi izazvali su burnu polemiku na društvenim mrežama.

Naravno, ne treba ni pominjati broj onih kojih su stali na Đokovićevu stranu, tim prije zbog nastavka konferencije. A ona je protekla ovako:

Novače, nagradni fondovi dakle ne treba da budu ujednačeni, da se ti pitaš?

– Slušajte, ponovo, moj odgovor nije ni “da” ni “ne”. Žene treba da se bore za ono što misle da zaslužuju, a mi za ono što mi mislimo da zaslužujemo. A dokle god postoje podaci, statitstika, i sve te informacije o tome ko privlači više pažnje, gledalaca, ko proda više karata i stvari poput toga, na osnovu toga treba napraviti fer podjelu.

Dakle, ako statistika pokaže da u nekom trenutku ženski tenis privlači više pažnje, muškarci bi onda trebalo da dobiju manje novca?

– Apsolutno! Apsolutno!

Taj dio konferencije nisu prenijeli mnogi zapadni mediji, možda zbog dužine, ali izbjegavati suštinu je opasna stvar.

(24 sata.rs)