Svijet 08.01.2023.

Jedna od najpoznatijih špijunki hladnog rata puštena iz zatvora

ČITANJE: 2 minute

Nakon više od 20 godina iz zatvora je puštena Ana Montes, jedna od najpoznatijih špijunki hladnog rata koje su SAD uhvatile. Ta 65-godišnjakinja gotovo je dvije decenije špijunirala za kubanske vlasti dok je radila kao analitičarka u američkoj Odbrambenoj obavještajnoj agenciji, prenosi BBC.

Nakon što je uhapšena 2001. godine, zvaničnici su rekli da je gotovo u potpunosti razotkrila američke obavještajne operacije na ostrvu, dok je jedan kazao da je bila među “špijunima koji su napravili najviše štete” a koje su SAD uhvatile.

Nakon hapšenja, Montes je optužena da je otkrila identitete četvorice američkih špijuna i ogromne količine povjerljivog materijala. Osuđena je na 25 godina zatvora, a sudija koji je izricao presudu optužio ju je da je dovela u opasnost “cijelu naciju”.

Međutim, za razliku od drugih špijuna visokog profila uhvaćenih tokom hladnog rata, Montes je, kako navodi BBC, bila motivisana ideologijom, a ne ličnim dobitkom.

Pristala je da radi za kubansku obavještajnu službu djelimično zato što se protivila aktivnostima Reganove administracije u Latinskoj Americi.
Montes se gotovo 20 godina, svakih nekoliko sedmica, sastajala s kubanskim zvaničnicima u restoranima u Vašingtonu te uz to slala šifrovane poruke sa strogo povjerljivim podacima putem pejdžera.

Na kraju je uhapšena u septembru 2001. nakon što su američki obavještajci dobili dojavu da se čini da je jedan vladin zaposleni ujedno i kubanski špijun. Jedan od agenata FBI-a rekao je da je izgledala stoički prilikom hapšenja, navodi BBC.

Montes će, po izlasku iz zatvora, biti pod nadzorom pet godina nakon puštanja na slobodu te će biti nadzirano njeno korišćenje interneta.

Takođe će joj biti zabranjeno da  radi za vladu ili kontaktira strane agente bez dozvole.

Jedan od agenata FBI-a Pit Lap je rekao da misli da je malo vjerovatno da će ona pokušati ponovo da uspostavi kontakt s kubanskim agentima.

“Taj dio njenog života je gotov. Učinila je ono što je učinila za njih. Ne mogu da zamislim da bi rizikovala svoju slobodu”, kazao je Lap.

(A.M.)