Vijesti 10.07.2020.

JEDNA OSOBA PREMINULA: Virus korona potvrđen kod 114 osoba u Republici Srpskoj

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, novi virus korona potvrđen je kod 114 osoba u Republici Srpskoj, dok je jedna osoba preminula, rekao je v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

Testirana su 582 uzorka.

Zeljković je naveo da je evidentno pogoršanje epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, te da zdravstveni sistem u ovom trenutku trpi veliki pritisak.

On je apelovao na građane da se pridržavaju mjera, a najveći problem, kaže on, trenutno predstavljaju okupljanja građana.

– Institut od samog početka zagovara nošenje maski. Najvažnija mjera je fizička distanca od dva metra. Građani moraju biti svjesni prekoruka Instituta, jer je najveća odgovornost na svakom pojedincu – rekao je on.

Epidemilog u Institutu Јelena Đaković Dević navela je da je prisustvo virusa korona registrovano u 28 opština u Republici Srpskoj.

Najviše zaraženih u protekla 24 časa je u Banjaluci i to 27, zatim slijede Zvornik i Bijeljina sa po 12 slučajeva, Trebinje 10, Pale i Prijedor po šest…

Trenutno je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 48 hospitalizovanih, a dvije osobe su na respiratoru.

(A.M/banjaluka.net)