Vijesti 28.09.2020.

JEDNAK PRISTUP ZA SVE UČENIKE: Roditelji donirali pristupnu rampu OŠ “Borisav Stanković”

ČITANJE: 2 minute

Banjalučka Osnovna škola “Borisav Stanković” nastavila je da njeguje prijateljske odnose i dosadašnju efikasnu saradnju sa roditeljima svojih đaka, a rezultat takvih odnosa ovoga puta je pristupna rampa za osobe sa invaliditetom u hodniku škole.

Nova, funkcionalnija pristupna rampa zamijenila je dosadašnju improvizovanu drvenu, koja je tokom svih ovih godina djeci sa poteškoćama u kretanju omogućavala da uz pomoć svojih asistenata i osoblja škole redovno pohađa nastavu u učionicama.

Direktor OŠ “Borisav Stanković” u banjalučkom naselju Lazarevo zahvalio se roditeljima na ovoj vrijednoj donaciji i istakao da sa ovim korakom škola postaje sigurnije mjesto za svu djecu i pruža jednak pristup svim svojim učenicima.

“Sa problemom pristupa učionicama djeci sa invaliditetom suočavamo se već godinama. Mi smo imali područnu školu u Trapistima, koja je u jednom momentu preseljena u prostorije naše škole u Lazarevu. Tada smo imali već broj đaka kojima je ovakav vid podrške bio neophodan, te smo u te svrhe izgradili improvizovanu, drvenu rampu u hodniku škole. Sada imamo jednog učenika sa invaliditetom i roditelji su odlučili da preko vikenda, samoinicijativno izgrade pristupnu rampu za to dijete, ali i svu djecu kojima je nephodno, što je škola svakako podržala”, rekao je Krecelj za Banjaluka.net.

On je dodao da škola ima pristupne rampe na oba ulaza škole, ali da do sada nije  imala pristupnu rampu prema učionicama, te da se ovom donacijom otvara mogućnost da i djeca u kolicima normalno pohađaju nastavu.

“S ozbzirom da je u tom dijelu škole bio malo veći nagib, uvijek je neko od osoblja škole morao pomagati asistentu da dijete dođe bezbjedno do učionice.  Ovim škola dobija bolju uključenost đaka sa invaliditetom u nastavu, ali i sve druge aktivnosti, a nažalost većina škola danas nema tu mogućnost“

Podsjećamo, s ciljem poboljšanja bezbjednosti svih 700 učenika, koliko ova škola trenutno broji, roditelji mališana na početku nove školske godine svim đacima donirali su zaštitne maske i obezbijedili sistem video nadzora sa 16 kamera, te komplet stolice za vanjsku učionicu.

(Nevena Stanojević, banjaluka.net)