Vijesti 13.11.2015.

Jednomjesečni pritvor Kajtaziju i Pekiću za ubistvo dvije Srpkinje

ČITANJE: 1 minuta

uhapseni

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Begzadu Kajtaziju i Šemsudinu Pekiću, osumnjičenima za ubistvo dvije Srpkinje u mjestu Bukvik na području Brčkog 1992. godine.

Prema donesenom rješenju, pritvor može trajati do 9. decembra ili do nove odluke Suda.

Uvidom u podneseni dokazni materijal, Sud je utvrdio da postoji osnovana sumnja da su oni počinili krivično djelo za koje se terete, te im je odredio pritvor zbog postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike.

Bivši komandant jedinice Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Šemsudin Pekić i pripadnik ove jedinice Begzad Kajtaz uhapšeni su 10. novembra na području Brčkog zbog sumnji za učestvovanje u ubistvu dvije žene srpske nacionalnosti na početku rata u BiH.

Kajtazi je osumnjičen i pod istragom Tužilaštva BiH jer je sredinom septembra 1992. godine tokom napada HVO-a na mjesto Bukvik u Brčkom iz vatrenog oružja ubio dvije Srpkinje.

Pekić kao komandant Pete čete Prvog bataljona 103. brigade HVO-a Bosanska Posavina nije spriječio svog vojnika da počini zločin, niti ga je za počinjeni zločin procesuirao ili kaznio.

Oni su osumnjičeni da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

(Agencije)