Politika 17.07.2016.

Jedva punoljetni, a već u trci za odborničke fotelje

ČITANJE: 2 minute

Političke partije u trku za odbornike u lokalnim parlamentima kandidovali su svoje najmlađe članove, kojima bi odlučivanje o životima građanima mogao da postane prvi posao.

 Među najmlađim kandidatima za odbornike su Aleksandar Gluvić (19) iz Ujedinjene Srpske za Skupštinu Grada Banjaluka, Stefan Gavrić (19) iz PDP za Skupštinu Grada Doboj, kao i Ružica Petković (21) iz DNS u Bratuncu.

Devetanestogodišnji kandidati

Aleksandar Gluvić iz US kaže da želi „nešto da uradi za bolji položaj mladih, prije nego što se odluči da napusti RS“.

aleksandar gluvic

– Zalagaću se da se više pažnje usmjeri na mlade i da budu veća izdvajanja novca iz budžeta za omladinske akcije – kaže Gluvić.

Navodi da je već okupio svoje društvo koje će mu pomoći u kampanji kako bi dobio glasove i postao najmlađi odbornik u istoriji Srpske.

Njegov vršnjak iz PDP, Stefan Gavrić, kaže da se kandidovao, jer smatra da u Doboju mladi ljudi svojim idejama mogu da naprave značajne promene.

Istovremeno, u strankama se hvale da na ovogodišnjim izborima imaju  preko 40 odsto kandidata iz reda mladih.

Predsjednik Savjeta mladih PDP, Nikola Donjak, ističe da nije čudno što su mladima dali mjesta na listama, jer ova stranka radi na podmlađivanju kadrova.

Predsjednik mladih DNS, Momčilo Žugić, ističe da njihovu listu kandidata u Ugljeviku čini skoro 80 odsto mladih i da su birali omladince koji mogu da ostvare rezultate, a ne kako bi zadovoljili formu.

Predsjednik mladih SNSD, Dušan Petrović, kaže da su skoro 30 odsto više mladih kandidovali na ovim izborima u odnosu na prethodne.

– U Berkovićima, Loparama, Čelincu, Vukosavlju, Brčkom, Šekovićima i Zvorniku imamo najveći procenat mladih kandidata koji mogu da postanu odbornici – kaže Petrović.

U SDS poručuju da im je najmlađi kandidat Miloš Bukejlović (30) iz Doboja i da su ispoštovali Status stranke da na listama mora biti 20 odsto kandidata iz reda mladih.

Mladi kao klonovi stranaka

Politikolog, Jan Zlatan Kulenović, kaže da bi za mlade bilo dobro da imaju svoje predstavnike u vlastima, ali ne pod svaku cijenu jer su za taj posao potrebni kvalitetni kadrovi.

– Dosta mladih koji su ulazili u skupštine su bili ili dio „klonirane“ svijesti i učešća na daljinski svoje partije ili se nisu snašli u smislu kapaciteta.

Nije dovoljno biti mlad po ličnoj karti, nego je potrebno da imaju svoje ideje – kaže Kulenović.

(Blic)