Vijesti 15.02.2017.

Jeftiniji domaći udžbenici za engleski jezik

ČITANJE: 2 minute

Osnovci u RS će od iduće školske godine koristiti domaće udžbenike za engleski jezik, koji će biti za 30 odsto jeftiniji od stranih koji se sada koriste u nastavi.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva RS počeo je, nakon engleskog, pripreme za uvođenje domaćih udžbenika za njemački i ruski jezik.

– Od školske godine 2017/2018. đaci u osnovnim školama RS koristiće isključivo udžbenike Zavoda iz RS za engleski jezik, koji su u potpunosti usaglašeni sa planom i programom. Vjerujemo da će ova vijest obradovati i roditelje, jer su ovi udžbenici za 30 odsto povoljniji od inostranih – rekao je direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS Rade Ristović.

Kako je kazao, novi udžbenik engleskog jezika potpuno je usklađen sa zakonom, a značajna prednost su i pojmovi koji se nalaze u udžbenicima, a koji su prilagođeni djeci u smislu geografskih i kulturoloških odrednica.

Ristović kaže da je u toku konkurs za pribavljanje rukopisa za nove, domaće udžbenike, među kojima su ruski i njemački jezik.

– Planiramo da ponovimo postupak, kao kod udžbenika engleskog jezika. Angažovaćemo domaće autore i recenzente i konsultovati naše nastavnike kako bismo dobili kvalitetne udžbenike – naglasio je Ristović.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Prijedor Stevica Džogazović rekao je da je dobra vijest da će novi udžbenici biti jeftiniji, te da vjeruje da je njihov kvalitet jednako dobar kao i onih koji se trenutno koriste.

– Moguće su teškoće u samom procesu prelaska sa jednog na drugi udžbenik, naročito u višim razredima, kada su učenici već odmakli s gradivom iz jedne vrste udžbenika, ali je dobro da imamo naše udžbenike – ističe Džogazović.

Ipak, ima i onih koji smatraju da zamjena stranih, domaćim udžbenicima nije dobar potez. Profesor njemačkog jezika iz Banjaluke, koji nije želio da mu objavimo ime, kazao je da će sve biti jasnije kada se udžbenici pojave u prodaji.

– Nisam siguran da je dobra ideja da se udžbenici izdavača, koji se duži niz godina pokazao kao dobar, zamijene projektom domaće produkcije – kazao je ovaj profesor.

Prihodi

Rade Ristović je kazao da će izdavanje domaćih udžbenika donijeti veće prihode Zavodu za udžbenike RS.

– Ako na ovu odluku gledamo sa poslovne i ekonomske strane, onda je riječ o uvećanju realnih prihoda ovog javnog preduzeća za oko deset odsto, a samim tim značajna sredstva u vidu prihoda od poreza i doprinosa zadržaće se na našim prostorima – naglasio je Ristović.

(glassrpske)