Vijesti 13.02.2017.

Jeftiniji impulsi zaobilaze BiH

ČITANJE: 2 minute

Dok će stanovnici svih zemalja Evropske unije od 15. juna razgovarati bez obračuna rominga na telefonske usluge, građani BiH ostaće uskraćeni za jeftinije razgovore i poruke.

Evropska komisija donijela je prije nekoliko dana odluku da potpuno ukine roming u zemljama članicama EU. Ova odluka, međutim, neće donijeti jeftinije impulse u zemljama izvan Unije.

– S obzirom na to da BiH nije članica EU, ukidanje rominga u zemljama članicama neće imati nikakve posljedice za našu zemlju. Ono što je pozitivno je da građani BiH i zemalja u okruženju već neko vrijeme uživaju u nižim cijenama, koje im omogućava Sporazum o cijenama usluge rominga – rekao je generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije Predrag Kovač.

On je podsjetio da su BiH, Crna Gora, Makedonija i Srbija potpisale Sporazum o sniženju cijene usluga rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u jesen 2014. godine i od tada se konstantno radi na snižavanju cijena.

U “m:telu” kažu da, s obzirom na to da regionalno posluju, njihovi korisnici mogu jedini u BiH imati prednosti najpovoljnije komunikacije u mrežama “mt:s” u Srbiji i “m:tela” u Crnoj Gori.

– Cijene razgovora u romingu za naše korisnike mobilne mreže variraju u zavisnosti od zone rominga, od toga da li je poziv odlazni i prema kojoj zoni ili dolazni, te da li je korisnik prepejd ili postpejd pretplatnik – rekli su u “m:telu”.

U “BH Telekomu” kažu da poštuju međudržavni Sporazum o sniženju cijena rominga i novi pad cijena najavljuju od jula ove godine.

– U ostalim zemljama, koje nisu uključene u ovaj sporazum, “BH Telekom” priprema atraktivnu ponudu za svoje korisnike kada putuju u inostranstvo, čime slijedimo korake koje je po ovom pitanju svojevremeno napravila EU – kažu u “BH Telekomu”.

U “HT eronetu” ističu da stalno rade na sniženju cijena vodeći se ulaznim troškovima za svaku pojedinu destinaciju.

Sporazum

Predrag Kovač kaže da je Sporazumom o sniženju cijena usluga rominga u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji definisan način i dinamika snižavanja cijena rominga.

– Snižavanje cijena sprovodi se u tri faze. Prva faze se odnosila ne period od 30. juna 2015. do 30. juna 2016. godine, druga faza je počela od 1. jula 2016. i trajaće do 30. juna 2017. godine, dok je treća faza planirana od 1. jula 2017. godine pa nadalje – rekao je Kovač.

(glas)