Vijesti 11.04.2016.

Jeftino liječenje mamac za turiste

ČITANJE: 3 minute
lijecenje
Zbog relativno niskih cijena ljekarskih pregleda, stomatoloških usluga, kao i banjskih tretmana, BiH je u posljednjih nekoliko godina postala pravo utočište za dijasporu, ali i građane iz Hrvatske, Srbije i drugih zemalja okruženja.

Iako ovaj trend domaće vlasti nisu “registrovale”, a pogovoto nisu ukapirale kako da od toga dobro zarade, činjenica je da se svake godine u BiH slije nekoliko desetina hiljada stranih državljana u želji da poprave zube, naprave snimak CT-a, magnetne rezonance ili urade ultrazvuk.

Doktor Miodrag Femić, predsjednik Unije sindikata radnika u zdravstvu RS, kaže da je velika šteta što zdravstveni turizam u BiH nije još prepoznat u pravom smislu riječi i što se iz njega ne izvlači maksimum.

– Građani Hrvatske, ali i dijaspora, liječe se kod nas. Ne radi se samo o snimanjima i pregledima, na ove prostore dolaze da urade i operativne zahvate zato što su višestruko jeftiniji nego u zemljama u kojima žive. Na primjer, ako se jedan snimak CT-a kod nas plaća od 100 do 300 KM, na Zapadu je i do pet puta skuplji, ali u evrima. Zubna navlaka kod nas je takođe stotinak maraka, dok se u inostranstvu plaća između 400 ili 500 evra. Jasno je da imamo potencijal koji treba da iskoristimo, ali ali to niko ne vidi – kaže Femić.

Omogućiti naplatu

Na pitanje kako možemo da iskoristimo taj potencijal, Femić govori da banjalučka bolnica jedina ima mogućnost izdavanja fiskalnog računa, odnosno naplaćivanja usluga kao što to rade privatne ambulante, a da to treba omogućiti i ostalim zdravstvenim ustanovama.

– Kod nas dolaze stranci i zbog operacija koje su mnogo jeftinije nego u inostranstvu. Nisu to samo estetske operacije, kojih ima sve više, već i klasična hirurgija. Kada bi se svim bolnicama omogućilo da izdaju račune, da rade po principu po kojem djeluju privatne, u zdravstveni sektor bi se slilo dosta novca i spaslo ga od stanja u kojem se sada nalazi. Smatram da je nama neophodan prelazak na ekonomski princip rada, ali ne preko leđa naših građana, već gostiju, koji dolaze na liječenje i žele da ga plate – rekao je Femić.

O zdravstvenom turizmu u BiH ovih dana bruje i hrvatski mediji koji navode da, dok se čeka reforma ovog sektora, njihovi građani iznose novac u BiH, kako bi se liječili jeftinije. Punkt Zavoda za hitnu medicinu u Drenovcima prije četiri godine je ustanovljen za područje opština Drenovci, Vrbanja i Gunja, ali ga niko ne koristi.

Ušteda vremena

Građani tog kraja pričaju da kada im zatreba ljekar idu odmah u Brčko, a ne u svoju ambulantu, pošto ih odatle obično šalju u Vinkovce, što im je daleko i nepristupačno.

– U Brčkom nas prime na pregled i naplate šest maraka, a kod kuće smo za sat vremena. Ako bih išao u Vinkovce, kako mi napišu u uputnici, ne bih završio ni za dan. Do Vinkovaca i nazad moram da vozim 130 kilometara. Sve to košta, ali najgore mi je što ondje izdangubim dosta vremena, a do Brčkog imam samo deset kilometara. Ondje 24 časa dnevno rade i dvije apoteke, a i lijekovi su znatno jeftiniji nego u Hrvatskoj – rekao je građanin Drenovaca.

(Press)