JELENA GUBIĆ: Šokirana sam reakcijom policije, prijavila sam tuču u FSRS, a sad mene terete

Jelena Gubić, stručni saradnik za licenciranje i odnose s javnošću Fudbalskog saveza Republike Srpske, našla se pod istragom PU Banjaluka nakon što je istoj toj policiji prijavila i pomogla u rasvjetljavanju tuče koja se odigrala na sastanku FS RS u Banjaluci.

Kao ”zahvalnicu” za savjesno obavljanje građanske dužnosti Gubićeva je od PU Banjaluka dobila krivičnu prijavu za ”neovlašteno fotografisanje”.

– Lice se sumnjiči da je 20. septembra u prostorijama FS RS mobilnim telefonom sačinila video snimak prostorije i prisutnih, bez njihove saglasnosti, a zatim omogućila da se putem medija sa snimkom upoznaju i druga lica – navodi se u saopštenju za javnost PU Banjaluka.

U prevodu, Gubićeva je mobilnim telefonom snimila trenutak kada je Novak Damjanović, predsjednik Fudbalskog kluba BSK iz Banjaluke, ušao u prostorije FS RS za vrijeme sastanka radne zajednice. Prvo se verbalno, a potom i fizički sukobio sa sekretarom FS RS Goranom Ćejićem. Vidjevši šta se dešava Gubićeva je sve mahinalno snimila telefonom. Incident je prijavila policiji, da bi nadležnom inspektoru dostavila i snimak tuče, što je potvrđeno i u PU Banjaluka.

Na osnovu snimka slučaj je rasvijetljen i Damjanović priveden. Na teret mu se stavlja da je počinio krivična djela ugrožavanje sigurnosti i nanošenje tjelesnih povreda na štetu Gorana Ćejića. Zanimljivo je da policija o tim djelima nije izdala saopštenje za javnost, ali je Gubićevu stavila na stub srama i upustila se u njeno krivično gonjenje. Razlog tome, kako navode u PU Banjaluka, je činjenica što se ona tereti za krivično djelo koje se ”goni po službenoj dužnosti”, a Damjanović za djela ”koja se gone po prijedlogu oštećenog”.

Inače, Gubićeva je u postupku bila svjedok, sve dok snimak tuče nije objavljen na internet portalima 28. septembra. Od tada je postala osumnjičeni.

– Nakon što se sporni snimak pojavio na BN portalu, a potom i drugim portalima i društvenim mrežama, policijski službenici su preduzeli radnje na rasvjetljavanju krivičnog djela neovlašteno fotografisanja. Zbog sumnje da je izvršila to djelo podnesen je izvještaj tužilaštvu protiv J. T. – navodi PU Banjaluka.

Najgore od svega je što nije utvrđeno ili dokazano ko je sporni snimak dostavio medijima, ali je činjenica da je snimak danima ”šerovan” preko aplikacije Viber među stotinama mobilnih telefona.

Upućeni su uvjereni da će tužilaštvo odbaciti ovu skandaloznu prijavu policije, jer će se u protivnom nametati pitanje kako će se bilo koji građanin odlučiti na prijavljivanje bilo kojeg krivičnog djela kome je bio svjedok ili ga snimio mobilnim telefonom.

Jelena Gubić kaže da je šokirana postupanjem policije.

– Šokirana sam zbog činjenice da sam cijeli slučaj prijavila policiji, dostavila im snimak i tako pomogla u rasvjetljavanju kritičnog događaja, a sada sam izložena krivičnom gonjenju. Pritom ništa neovlašteno nisam snimala, jer od FS RS imam dozvolu za snimanje svih sastanaka u službenim prostorijma – rekla je Gubićeva.

(novosti.rs)

Vlada RS odobrila više od 900.000 KM za socijalno zbrinjavanje radnika

Vlada Republike Srpske donijela je na današnjoj 73. Sjednici u Banjaluci Odluku o odobravanju sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika, u iznosu od 900.496,99 KM, za potpunu i djelimičnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 249 radnika iz 34 preduzeća, koji su procesom stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja.

UO CBBiH bez dogovora o sredstvima MMF-a

Upravni odbor Centralne banke Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije postigao dogovor u vezi oslobađanja sredstava MMF-a. “Dogovor nije postignut. Ponuđeni su argumenti u prilog da ta sredstva postanu operativna i da se stave na rasploganje ali guverner neće be odluke Savjeta ministara BiH da to uradi”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak Centralnoj banci

NARODNO POZORIŠTE REPUBLIKE SRPSKE: U ponedjeljak onlajn predstava “Velika iluzija”

Narodno pozorište Republike Srpske nastaviće onlajn prikazivanje svojih predstava, a u ponedjeljak, 1. juna, biće prikazana “Velika iluzija”, autora DŽordža F. Vokera, u režiji Dragana Ostojića. Ova predstava biće prikazana u 20.00 časova, najavljeno je iz Pozorišta. U srijedu, 3. juna, u 20.00 časova biće prikazana “Krivica”, autora Nebojše Romčevića, u režiji Nikole Pejakovića. “Narodni

Za ulazak u Sloveniju nije potreban negativan test na virus korona

Stranim državljanima nije potreban test na KOVID 19 prilikom ulaska u Sloveniju, potvrdili su za Mondo u Ministarstvu zdravlja Slovenije. Kada su u pitanju druge zemlje, u Hrvatsku, prema posljednjim podacima, državljani pojedinih zemalja mogu ući bez navođenja razloga ulaska, dok drugi moraju imati rezervisan smještaj ili pozivno pismo. Za ulazak u Srbiju, odnedavno ni

BiH od 1. juna otvara granice sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom

BiH od 1. juna otvara granice za Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, tako da će ulazak za sve građane ove tri zemlje bez bilo kakvih ograničenja. Ova odluka donesena je danas na sjendici Vijeća minstara BiH. “Nama susjedi nisu bili tao nakonjeni, do danas samo su granice Srbije otvorene za naše građane, a naša odluka

MILJAN: Primljen zahtjev SNSD-a za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a

Ustavni sud BiH primio je danas zahtjev SNSD-a za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o odgađanju lokalnih izbora za 15. novembar, rekao je Srni registrar ovog suda Zvonko Mijan. “Zahtjev je danas primljen i protokolisan i dalje će Ustavni sud to raditi prema svojim pravilima”, rekao je Mijan. SNSD je