Politika 07.03.2021.

JELENA TRIVIĆ: Kad identična vakcina stigne iz Slovenije, nema histerije u Sarajevu kao zbog Srbije

ČITANJE: 2 minute

Skoro neopaženo u javnosti je prošla vijest da će Slovenija donirati BiH 4.800 doza vakcina AstraZeneka, dakle od istog proizvođača koje je par dana ranije i Srbija donirala Federaciji BiH.

Osim što se o donaciji iz Slovenije nije mnogo komentarisalo, ovaj put izostala je i histerija bošnjačkih političara i analitičara, koji su samo par dana ranije za vakcine AstraZeneka tvrdili da su “nekvalitetne”, “jeftine” i da donacija predstavljaju šamar za BiH, prenosi Srpskainfo.

Od ministarke inostranih poslova BiH Bisere Turković, preko predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića, gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i drugih bošnjačkih političara i analitičara, mogle su se čuti samo kritike na račun donacije 10.000 doza vakcine iz Srbije. Međutim, kada je predsjednik Slovenije Borut Pahor u petak najavio da će i oni poslati 4.800 doza AstraZeneka vakcina BiH, nastao je muk.

Poslanica PDP u parlamentu Srpske i potpredsjednica te stranke Jelena Trivić upitala je gdje su sada kritičari iz Federacije BiH.

Smatra da je jasno da nikada nije ni bio problem u vakcinama već činjenici da pomoć stiže iz Srbije.

– Na oba ova primjera donacija pokazala se ona stara: “Nije bitno šta se donira već ko donira”, jer su različiti stavovi bili u Federaciji BiH po pitanju donacije koja dolazi iz Srbije i one koja dolazi iz Slovenije. Isto tako, možete posmatrati i iz drugog ugla ove koji su kritikovali, a koji sada ćute, da nije bitno šta su rekli, već ko je rekao – ističe Trivićeva.

Dodaje da su se povodom vakcina iz Srbije oglasili oni od kojih se tako nešto i moglo očekivati, da sve dočekuju na nož, pa i tamo gdje realno za tim nema nikakve potrebe.

Trivićeva ističe da politizacija vakcina uopšte nije potrebna, jer je svaki ljudski život bitan.

– Postavljati pitanje zašto neko donira vakcine, kakve su one, zašto je tako mala količina i slično je van svake pameti. Nije bitan broj vakcina, jer svaku tu vakcinu primi čovjek. Ako će se time spasiti makar samo jedan ljudski život, treba biti zahvalan, a ne kritikovati – kategorična je Trivićeva.

Navodi da se na primjeru donacija iz Slovenije dokazalo ono što se tvrdilo dok je trajala histerija na vakcine iz Srbije, a to je da sve što dolazi od predstavnika srpskog naroda pojedinim bošnjačkim političarima smeta.

(SB)

Oznake: Jelena Trivić