Vijesti 19.05.2022.

Jelenu Radojević Kapor na BHT-u suspendovali jer nije bilo direktnog prenosa Komšićevog govora u UN

ČITANJE: 3 minute

Nastavlja se progon srpskih kadrova u Javnom radio-televizijskom servisu BHRT u Sarajevu, gde ih, među više od 900 zaposlenih, nema ni pedesetak. Početkom marta ove godine otkaz u toj medijskoj kući dobilo je, zbog navodno teške finansijske situacije, devet novinara srpske nacionalnosti, a pre dva dana suspendovana je glavna urednica Informativnog programa BHT 1 Jelena Radojević Kapor i protiv nje je pokrenut disciplinski postupak. Višegodišnju torturu, uključujući i pretnje smrću, trpi i Srpkinja Pejka Medić, direktorka BH Radija, samo zato što neće da „igra” po pravilima političkog Sarajeva.

„Ništa novo u apsurdnoj zemlji u kojoj sve više pravo na život i rad imaju samo Bošnjaci”, kaže za „Politiku” Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Odluku o suspenziji glavne urednice, koja se novinarstvom bavi bezmalo dve decenije, doneo je generalni direktor BHRT Belmin Karamehmedović zbog, kako je navedeno, „teže povrede službene dužnosti”. Stavlja joj se na teret, između ostalog, i to što prošle godine u septembru „nije realizovan prenos uživo” obraćanja tadašnjeg predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića Generalnoj skupštini UN. Prenos Komšićevog obraćanja, koje je, da podsetimo, bilo njegovo samovoljno i bez saglasnosti tročlanog Predsedništva BiH, realizovan je, što je navedeno i u saopštenju BHRT, „preko agencije AP, koja ga je i prekinula”.

Suspendovana jedina urednica iz reda srpskog naroda na BHRT udaljena je s radnog mesta i sve do okončanja disciplinskog postupka dobijaće, kako je to za sarajevski portal „Kliks” potvrdio portparol BHRT Seid Masnica, 70 odsto plate. U odluci, koju je i overio svojim potpisom, Karamehmedović sugeriše Disciplinskoj komisiji da Jelenu Radojević Kapor „oglasi odgovornom i izrekne joj disciplinsku kaznu u skladu sa zakonom”.

„Jasno je da Radojević Kapor smeta, jer je osoba sa stavom, kičmom i nije Srpkinja po meri Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, a time i meri generalnog direktora BHRT Karamehmedovića”, rekao je predsednik DNS-a Nenad Nešić komentarišući satanizaciju i progon srpskog kadra na BHRT.

U izjavi za Politiku suspendovana urednica kaže da je posao obavljala savesno i profesionalno i da svojim odnosom prema kolegama nije ni na koji način prekršila pravila profesije, te da će stoga istrajati u dokazivanju pravde.

„Prema kolegama sam se uvek odnosila po pravilima profesije i isključivo u skladu s ugovorima i sposobnostima, a ne prema privatnim odnosima ili kafanskim druženjima. U proteklih bezmalo 20 godina rada u BHRT prošla sam, bez ijedne mrlje, put od novinara do urednika. To ću dokazati i u postupcima koji slede”, kaže Jelena Radojević Kapor.

Na kontinuirani progon srpskih novinara u Javnom servisu svih građana BiH nema reakcije iz sarajevskih političkih krugova. Ne oglašava se ni Udruženje BH novinari, a ćute i strani zvaničnici koji su glasni i pozivaju se na demokratiju i jednaka prava za sve samo onda kad govore o nečemu što nije u interesu srpskog naroda, prenosi politika.rs.

(SB)