Vijesti 30.01.2023.

Jelić: Značajni rezultati Daun sindrom centra uz podršku institucija i medija

ČITANJE: 2 minute

Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Jelić rekao je Srni da ovaj centar ostvaruje velike rezultate zahvaljujući institucijama Republike Srpske koje su prepoznale njegov značaj, kao i medijima koji ruše predrasude o osobama sa Daunovim sindromom.

“Mi upravo želimo da promijenimo svijest o osobama sa Daunovim sindromom”, naglasio je Jelić i dodao da su se mediji pokazali kao dobri terapeuti.

Jelić je naglasio da je velika promjena nastala kada je generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić proglašen ambasadorom osoba sa Daunovim sindromom.

“On je srcem i dušom stao iza tih ljudi, neprestano se bori i u sve je uključio institucije. On će svoj poslanički dodatak u naredne četiri godine donirati Daun sindrom centru Banjaluka”, naveo je Jelić.

Jelić je, govoreći o aktivnostima Centra, naveo da su prošlu godinu obilježile posjete Jahorini, te “Banji Vrućici” kod Teslića gdje su instalisali plastenik i zasadili 300 stabala voća.

“Tokom ljeta smo brali ljekovito bilje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i na Jahorini je zasađeno još 500 metara kvadratnih borovnice. Radili smo i na radnom osposobljavanju za sobarice i rad u vešeraju”, naveo je Jelić i dodao da će sve biti realizovano pod Đajićevim pokroviteljstvom.

Jelić je podsjetio da je 2016. godine, pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Srpska Milorada Dodika, na Jahorini pokrenut projekat socijalne rehabilitacije osoba sa Daunovim sindromom.

On je najavio da će u ovoj godini biti organizovana edukacija roditelja osoba sa Daunovim sindromom, u čemu je partner Olimpijski centar “Jahorina” sa direktorom Dejanom LJevnaićem.

“On je planirao donatorsko veče za izgradnju centra za rehabilitaciju gdje bi radili upravo na edukaciji roditelja da dobiju pozitivna saznanja”, dodao je Jelić.

On je rekao da je Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju na čijem je čelu Zlatan Klokić “proširilo” Daun sindrom centar Banjaluka na sve kontinente, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske osposobljava osobe sa Daunovim sindromom za pčelare, vrtlare, voćare, a predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite neprestano su u kontaktu i pružaju im podršku.

“Zajedno možemo sve. Puno malih ljudi, na puno malih mjesta, sa puno malih koraka može da promijeni svijest”, naveo je Jelić.

(Srna)