Jelica Rastoka među troje najboljih u istoriji banjalučkog Ekonomskog fakulteta

Na banjalučkom Ekonomskom fakultetu diplomski rad Јelica Rastoka odbranila je desetkom, što je i prosjek njenog studiranja.

Time se učvrstila među troje najboljih u istoriji ovog fakulteta. Diplomirala je četiri mjeseca prije roka.

Od prve do zadnje – nanizane desetke. Ista ta ocjena i za rad na temu “Preduzetništvo u javnoj upravi kao faktor održivog razvoja”.

– Ono što je bitno, ako se odlučujete za karijeru u kojoj je velika konkurencija, ono što vas profesori na fakultetu uče, jeste ta neka diferencijacija, da budete bolji od ostalih – istakla je diplomirani ekonomista Јelica Rastoka.

Od ponuđenog znanja na ovoj visokoškolskoj ustanovi uzela je sve. Govori pet stranih jezika. Mentor, Saša Petković, kao sjajnog studenta prepoznao ju je na drugoj godini fakulteta u studentskom timu Centra za projektni menadžment i preduzetništvo ovog fakulteta.

– Јelica i još nekoliko njih su boravili u inostranstvu jedan ili dva semestra, na eminentnim univerzitetima, položili su tamo ispite sa najvišim ocjenama, pokazali da vrijedi i naša ustanova, ali i oni i nastavili svoje školovanje ovdje – naglasio je profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Saša Petković.

Na njenom putu najveća podrška i pomoć bili su roditelji. Oboje ekonomisti ostvareni u svojim karijerama, priznaju da je najveći teret ipak, ona nosila.

– Ne može se opisati kakav je to osjećaj, samo mogu da poželim svakoj majci da to dočeka i da i ona osjeti koja je sreća u srcu – naglasila je majka Slađana Raković.

Јelica je izabrala pravi fakultet i buduću profesiju jer ni jedan segment života nije trpio zbog studija.

– Јelica je od prvog razreda osnovne škole znala šta želi i drago mi je što je danas ovdje i što sam ja danas ovdje da svjedočim tom trenutku ispunjenja njenih snova – kaže prijatelj Dimitrije Vrtić.

– Da me je dobar prosjek na fakultetu koštao društvenog života i porodičnog života i svega, mislim da to stvarno ne bi bilo vrijedno toga, jednostavno to bi možda značilo da ja nisam za to, da trebam potražiti nešto drugo – dodala je Јelica Rastoka.

Vanserijski student, ne planira da ide van. Želja joj je da ostane na fakultetu, kao asistent. Izvjesno je da će i uprava fakulteta imati istu želju.

(RTRS)

PETICIJA Traže da se gradska nagrada za humanost zove po sestrama Gajić

Inicijativu sa potpisima više od 3.000 građana da nagrada grada Banjaluka za humanost nosi naziv po sestrama Gajić predata je u Gradsku upravu, rekla je Adriana Basara, pokretač ove inicijative. Istakla je da je veliki broj odbornika i pozicije i opozicije usmeno saglasan s ovom inicijativom. “S ovim prijedlogom se slaže i Zoran Talić, predsjednik

BESPLATNO Šansa za stažiranje u njemačkom parlamentu

Studenti iz BiH koji žele svoju biografiju da obogate učešćem na međunarodnim seminarima i studijskim programa imaju šansu da stažiraju pet mjeseci u njemačkom parlamentu potpuno besplatno. Bundestag, u saradnji sa tri berlinska univerziteta, dodjeljuje oko 120 stipendija za mlade apsolvente iz 28 država, među kojima su zemlje Balkana, a program je organizovan s ciljem

SAOBRAĆAJNA NEZGODA Auto udarilo dijete

Trinaestogodišnje dijete povrijeđeno je na raskrsnici ulica Vidovdanska i Vuka Karadžića u Banjaluci, gdje ga je udarilo auto, potvrđeno je “Nezavisnim”. Nezgoda se, kako nam je rečeno iz PU Banjaluka, dogodila oko 14.55 časova. “Dijete, koje je bilo na biciklu, udarila je škoda, za čijim volanom je bio Banjalučanin Š.V.”, kazali su nam iz policije.

ŠANSA ZA NEZAPOSLENE Počinje obuka za molere i armirače

Cube ICG i grupacija najvećih građevinskih firmi u Republici Srpskoj organizuju obuku za molere i armirače, a u skladu sa potrebama tržišta rada u Bosni i Hercegovini i Evropskoj uniji. Ovo će biti prilika za sve one koji traže posao u ovoj struci, a uz stručni nadzor profesora građevinske struke, sertifikovanih predavača kao i građevinskih