Vijesti 26.02.2016.

Jerinić: Bio sam na svojoj zemlji i pružao pasivni otpor

ČITANJE: 2 minute
boris jerinic
Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine dva sata proveo je u policijskoj stanici u Stanarima, odakle je izašao sa prekršajnom prijavom zbog ometanja rada državnih organa.

Jerinić je, kako je saopštila policija, ometao eksproprijaciju zemljišta, koju je uz njihovu asistenciju provodila geodetska uprava. Taj postupak je za Jerinića nezakonit i neustavan zbog čega je stao ispred mašine koja je trebalo da prokopa cjevovod u Raškovcima. Nakon što se oglušio o naredbu policije da prestane sa narušavanjem javnog reda, završio je u policijskom vozilu, a privođenju se nije opirao.

-Bio sam na svojoj zemlji i pružao sam pasivni otpor da bih skrenuo pažnju na – opet govorim – zloupotrebljeno pravobranilaštvo, geodetska uprava, Vlada RS, svi su oni donijeli rješenja i odluke koje su mimo zakona, i koja su, ja mislim, krivična djela. Ja poručujem i siguran sam da ću istrajati i u borbi protiv svih institucija koje sam nabrojao podnijeti krivične prijave- rekao je Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH.

Iz dobojske kancelarije geodetske uprave odgovaraju da je postupak zakonit, rješenje o eksproprijaciji pravosnažno, a na njega se vlasnici nisu žalili. Borisa Jerinića ne navode kao jednog od njih, ali kažu da parcele ostaju u svojini vlasnika, jer je riječ o nepotpunoj eksproprijaciji. Prije nekoliko dana pokušali su mirno uvođenje u posjed na koje vlasnici nisu pristali.

-Oni su to sve znali i znali su da ćemo mi uz asistenciju policije provesti to rješenje. Nakon današnjeg rješenja, odnosno uvođenja u posjed za navedene nepokretnosti mi ćemo provesti postupak i pokušaćemo da postignemo sporazum o utvrđivanju naknade, što znači da će vlasnici dobiti naknade za pravo služnosti njihovih nekeretnina i ukoliko se oni ne saglase, u tom slučaju ćemo predmet ustupiti sudu- kazao je Nenad Paleksić iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Doboj.

Gradnja cjevoovda je od opšteg interesa, za šta postoji odluka Vlade. Za advokata sa kojim se Jerinić pojavio na konferenciji nakon hapšenja opšti interes u slučaju privatne kompanije je sporan, kao i to što naknada nije usaglašena prije ulaska u posjed. Jerinićevo hapšenje su osudili SDS, PDP, NDP. Tvrde da je nezakonito i da SNSD zlopupotrebljava institucije Srpske za lične i potrebe tajkuna.

Za SNSD je sve inscenirana farsa, a u prilog tome navode da su aktivisti SDS nakon hapšenja autobusom krenuli u Stanare kao podrška. Jerinić je danas u ministarstvu odbrane koristio godišnji odmor. Uvjerava da o cijelom postupku i rješenjima nije bio upoznat, ali je za današnji ulazak u posjed znao.

(ATV)