Politika 26.10.2020.

Jerinić: Penzioneri su za Igora Radojičića

ČITANJE: 4 minute

Okupljeni oko zajedničkih ciljeva, a sa željom da ličnim zalaganjima u Skupštini Grada Banja Luka doprinesu boljem životnom standardu i položaju penzionera, na predstojećim lokalnim izborima pod sloganom „Odgovorno i pošteno“ biračima će se predstaviti i Partija ujedinjenih penzionera.

Među njima, pod rednim brojem 22. je i Petko Jerinić, tehnolog u penziji, dugogodišnji aktivista u humanitarnim udruženjima i član Predsjedništva Partije ujedinjenih penzionera.

Poruke koje kroz predizbornu kampanju šalje glasačima odraz su svega onog za šta se ova politička partija i zalaže, a odnosi se na potrebe ove populacije da se ujedini i svojim predstavnicima u skupštinskim organima učini korak bliže dostojanstvenijem životu i boljem standardu građana.

„Naš glas je naše pravo. Dosta smo glasali za druge, sada treba da glasamo za  sebe i sebi, kao penzioneru pružiti priliku da odlučujemo o pitanjima koja su direktno povezana i utiču na život ove kategorije. Naša partija penzionera želi da okupi penzionere i da ih ujedini, da ne rasipaju svoje glasove, jer samo ujedinjeni možemo uraditi nešto za sebe“, rekao je Jerinić za Banjaluka.net.

Jerinić ističe da u izbornu trku ulazi sa ambicijama da javnosti predstavi izuzetno težak položaj penzionera u društvu, ali i sa precizno definisanim zahtjevima za koje će se lično zalagati.

„Naši zahtjevi prema vlastima, bez obzira kome ona pripadala će biti isti. U trenutnim ekonomskim uslovima, kakvi su u Republici Srpskoj, najniža penzija ne smije biti manja od 400 KM. Pored toga, tražićemo isplatu punih penzija, te odobravanje subvencija za struju, grijanje i stanarinu u Gradu.  Takođe, naši zahtjevi će se odnositi i na besplatne lijekove i participaciju i za lica do 65 godina, kao i besplatno banjsko liječenje i gradski prevoz“, priča Jerinić i dodaje da će se kroz predstavnike u UO Fonda PIO tražiti razlozi umanjenih penzija.

Ipak, poteškoće u predstavljanju svojih ciljeva biračima, a pogotovo ostalim penzionerima, zbog čega se očekuje i nešto skromniji rezultat na izborima, Jerinić vidi u znatno manjem korišćenju društvenih mreža ove kategorije društva.

Drugi razlog jeste ograničen budžet i nedovoljna sredstva za oglašavanje u elektronskim i štampanim medijima.

„Penzioneri vrlo malo ili nikako ne koriste elektronske medije, a oni su danas glavni mehanizam prenosa informacija u društvu. Velika je mana što penzioneri uglavnom ne koriste društvene mreže, zbog čega ova trenutna generacija nema šanse da uspije na bilo kakvim izborima. Već sljedeće generacije, koje su upoznate sa društvenim mrežama imaju šansu da vladaju, tada će penzioneri početi dolaziti do izražaja i niko ih neće moći nadmudriti“, dodaje Jerinić.

Politika treba da se mijenja u liku poštenih ljudi

Iako je politika u kojoj su isticanje patriotizma i nacionalizma izuzetno popularan mamac sa skupljanje glasaova, pogotovo među mlađim političarima, Jerinić smatra da tako djelovanje doprinosi samo zastrašivanju penzionera, kao jednog od najjačih glasačkih tijela.

„Mi hoćemo da se borimo za bolji standard penzionera i manji broj ljudi koji žive od socijalne pomoći. Želimo da se poveća broj zaposlenih, da se uspostavi pošten sistem oporezivanja, da bi prihodi rasli, a time i penzije i prihodi penzionera. To jedino ispravno razmišljanje, koje će PUP podržati. Penzionere priča o patriotizmu i o nacionalizmu pogađa, a s obzirom da  je tu riječ o nama, starijim ljudima, mi to prihvatamo na poseban način. Mladi političari sa takvim pričama skreću pažnju sa važnijih tema, a kod penzionera izazivaju strah. Politika treba da se promijeni u liku poštenih ljudi, a ne zavaravanja i prepadanja“, naglašava Jerinić.

Za ozbiljne ljude, za Igora!

Komentarišući nedavno potpisivanje ugovora o podršci između opozicionog kandidata Draška Stanivukovića i gradskog odbora Sindikata penzionera, te Saveza penzionera i potomaka, Jerinić ističe da su takve aktivnosti varka i pokušaj razjedinjavanja penzionera.

„Takve organizacije zasnovane su na potpuno drugačijim idejama, od onih koje zastupa PUP. Mi sa njima nemamo nikakve kontakte, niti je bilo pokušaja dogovora sa njihove strane. Sindikat penzionera je čista varka, jer udruženje penzionera u Banjaluci broji oko 80 000 članova, a penzioneri teško shvataju ko ih vodi, jer se partije trude na sve načine da razjedine penzionere i na taj način dobiju glasove“, priča Jerinić.

On dodaje da je zbog zalaganja i aktivnosti u proteklom mandatu, PUP odlučila da na predstojećim lokalnim izborima za gradonačenika podrži kandidata „Vidovdanske koalicije“ Igora Radojičića.

„Koalicija sa SNSD-om je potpisana zbog toga što smo primjetili da je Radojičić dosta uradio na uređenju grada baš u onim tačkama, gdje su se najčešće javljaju problemi, kao što su saobraćaj, mostovi, uređenje vodosnabdijevanja i slično. Sa druge strane, Draškova politika je izuzetno privlačna za slušati, ali teško ostvariva. Ne možemo podržavati nekoga ko nikada nigdje nije radio, ni završio fakultet i da mu prvo radno mjesto bude načelničko, bez ikakvog iskustva“, zaključuje Jerinić.

(Nevena Stanojević/ Banjaluka.net)