Politika 13.10.2022.

Jerinić poručio Arnautoviću: Prvo prebrojte Doboj, ako ponište izbore, slijede vam tužbe 20.000 Dobojlija

ČITANJE: 3 minute

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić poručio je u otvorenom pismu predsjedniku Centralne izborne komisije BiH Suadu Arnautoviću da je iznio lavinu laži i optužbi na račun Dobojlija koji će, ukoliko danas ne bude prebrojavan prvo Doboj, već poništeni izbori u ovom gradu, odreagovati nizom mjera – peticijom za smjenu Arnautovića, kolektivnom tužbom protiv njega i protestom ispred CIK-a.
“Zanemarili ste činjenicu da je Gradska izborna komisija Doboj sve radila prema vašim instrukcijama i uputama. Tokom primopredaje materijala, sve je navedeno, a vi ste svjesno i namjerno ćutali do dana prebrojavanja. Iznijeli ste takvu lavinu laži i optužbi na račun Dobojlija, da ja, prvi čovjek grada, nemam pravo ćutati na iste”, istakao je Jerinić.

Prema njegovim riječima, ukoliko CIK danas ne bude prebrojavao prvo Doboj već budu poništeni izbori u Doboju, kako je čuo da je dogovoreno sa Kristijanom Šmitom, Arnautović može očekivati sljedeći odgovor:

“Peticiju 20.000 Dobojlija ka Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za vašu smjenu, zatim kolektivnu tužbu 20.000 Dobojlija protiv Suada Arnautovića. I do Strazbura ćemo ići, čast svojih građana ne dam. Protest 20.000 Dobojlija ispred CIK-a”, naglasio je Jerinić.

Ukoliko Dobojlijama ne bude omogućen ulazak u Sarajevo, grad u kome bi svi građani BiH trebalo da imaju ista prava, Jerinić je ukazao Arnautoviću da je onda jasno da namjerno i svjesno podrivaju Dejtonski mirovni sporazum.

“Ničim nas zaplašiti nećete jer Dobojlije su časno i pošteno svoju građansku dužnost obavile. Sva opozicija, po vašim zvaničnim podacima, u Doboju ima 3.629 glasova i vi vjerujete toj manjini, statističkoj grešci da je Doboj grad prevara? Znate i sami da nije. Znate, ali ne smijete nalogodavcu reći”, naglasio je Jerinić.

Jerinić je naveo da je sa svojim sugrađanima prošao kroz izuzetno teške situacije, naročito u pandemiji i ne dozvoljava da pod plaštom demokratije bude uništavan najperspektivniji grad.

“Uzdržaću se od ružnih riječi, mada, vi ne zaslužujete nikakvo poštovanje. Posljednji put vas upozoravam, siđite s leđa građanima Doboja. Vi, Suade Arnautoviću, zaustavljate privredni razvoj Doboja, Vi bacate ljagu na Doboj, Vi uništavate jedan od većih gradova u Republici Srpskoj”, naveo je Jerinić.

On je istakao da “Dobojlije nisu kukavice niti žele trpjeti mučenje, psihičko zlostavljanje, torturu i napade”.

“Dok sam bio zamjenik ministra odbrane, slušao sam priče u Sarajevu o Suadu Arnautoviću. I to dok je bio načelnik Kabineta federalnog ministra unutrašnjih poslova da je svako jutro, prvo otvarao poštu, čitao, kopirao, pa sve vraćao, lijepio i tek onda unosio ministru. Kopije je dostavljao paralelnoj strukturi tajne bošnjačke policije. Sada, razmišljam, da li je Suad Arnautović već otvorio vreće iz Doboja? I ako jeste, kome li ste materijal proslijedili”, naglasio je Jerinić u otvorenom pismu.

Gradonačelnik Doboja poručio je da je uveren da će, jednog dana kada pravo zavlada i zakoni se počnu poštovati i primjenjivati, sva pitanja dobiti prave odgovore.