Svijet 21.03.2023.

Jevrejski ekstremisti upali u Grčku pravoslavnu crkvu u Jerusalimu i napali sveštenike VIDEO

ČITANJE: 1 minuta

Dvojica radikalnih Izraelaca ušla su u crkvu Getsemane u istočnom Jerusalemu, gdje se prema vjerovanju nalazi grob Djevice Marije, te fizički napali episkopa i dvojicu sveštenika koji su obavljali vjersku službu.

Bilal Abu Nab, prodavač koji radi u blizini crkve, rekao je za AFP da su napad počinila dva Jevreja, jedan koji je nosio jarmulku (tradicionalnu jevrejsku kapu), a drugi citzit (tradicionalni šal).

“Oštro gledamo na nasilje bilo koje vrste i nastavićemo djelovati protiv incidenata nasilja uopšte, a posebno protiv incidenata nasilja na svetim mjestima, čvrstom, beskompromisnom rukom kako bismo počinioce priveli pravdi”, saopštila je izraelska policija.

Grčka pravoslavna crkva saopštila je kako “osuđuje pokušaj nanošenja tjelesne povrede episkopu Joakimu, koji je vodio službu, kao i napad na sveštenike u crkvi”.

Napadi na hrišćanske stranice u Jerusalemu nisu neuobičajeni. U februaru je kip Isusa Hrista vandalizovan u crkvi koja je na lokaciji gdje hrišćani vjeruju da je Isus bičevan i osuđen na smrt.

Mjesec dana ranije, desetine hrišćanskih grobova oskrnavljene su na biskupskom groblju na brdu Sion, gdje se hrišćani vjeruju da se održala Isusova posljednja večera. Dva izraelska jevrejska tinejdžera kasnije su uhapšena pod sumnjom da su počinili vandalizam.

(Agencije)