Politika 09.07.2020.

JEZIČKI SPOR: Direktor bh. agencije izvrijeđao ministarku jer ga je nazvala “ravnateljem”

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Enver Halilović verbalno je danas nasrnuo na ministarku civilnih poslova BiH Ankicu Gudeljević na početku sastanka o unapređenju procesa akreditacije visokoškolskih ustanova u Brčko distriktu, saopštilo je ovo ministarstvo.

Sastanku u organizaciji ovog ministarstva su, pored Halilovića, prisustvovali i predstavnici Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH, Asocijacije rektora privatnih univerziteta, piše Srpskainfo.

– Ministarka Gudeljević je u duhu dobre volje organizovala sastanak kojim je nastojala omogućiti uslove za dijalog koji je, prema riječima prisutnih, iz Ministarstva civilnih poslova nedostajao proteklih godina. Već na samom početku sastanka, uz neprimjereno burnu reakciju, direktor Agencije Enver Halilović je verbalno nasrnuo na ministarku Gudeljević zabranjujući joj da ga oslovljava sa “ravnatelj”, jer je ta riječ “neprihvatljiva”. Učesnici sastanka su nastojali uvjeriti direktora Halilovića da svako ima pravo da upotrijebi onu riječ koja je u duhu njegovog maternjeg jezika, ali nažalost bez ikakvog efekta. Neprimjerena retorika je nastavljena uz optužbe upućene ministarki kojom se nastojala diskreditovati u svojoj ženskoj, političkoj i poziciji žitelja jedne države koji ima Ustavom zagarantovana prava da govori maternjim jezikom – navodi se u saopštenju Ministarstva civilnih poslova.

Kako ističu, uprkos tome, sastanak je priveden kraju, a diskutovalo se o problemima u procesu akreditacije i reakreditacije visokoškolskih institucija na teritoriji Brčko distrikta, kao i o mogućnostima za unapređenje procesa “za što je direktor Halilović tvrdio da su obične nebuloze, te da na to neće odgovoriti”.

– Predstavnici Asocijacije rektora privatnih univerziteta su ukazali na neravnopravan položaj privatnih u odnosu na javne visokoškolske ustanove, a posebno kad je u pitanju članstvo u Rektorskoj konferenciji BiH, u kojoj nisu zastupljeni, kao što nisu zastupljeni ni u Upravnom odboru Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta. Na sastanku je zaključeno da će naredni korak Ministarstva biti organizovanje zajedničkog sastanka predstavnika privatnih i javnih visokoškolskih institucija u BiH na kojem bi se razgovaralo o problemima u oblasti visokog obrazovanja i načinima njihova rješavanja – navode iz Ministarstva civilnih poslova.

(SB/banjaluka.net)