Vijesti 29.11.2018.

JEZIK BUDUĆNOSTI U školama u Srpskoj se uvodi kineski jezik

ČITANJE: 1 minuta

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o uvođenju kineskog jezika u škole u Srpskoj, a sporazum o obezbjeđivanju nastavnika biće potpisan sa Konfucijevim institutom sa sjedištem u kineskom gradu Hanban.

Ovaj institut će obezbijediti nastavnike za izvođenje nastave kineskog jezika u Republici Srpskoj na osnovu sporazuma, za čije potpisivanje je ovlašćen ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo predložilo škole u kojima su učenici iskazali interesovanje za izučavanje kineskog jezika, te je od drugog polugodišta školske 2017/2018. godine ovaj jezik uveden kao fakultativan u osnovnim školama “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu, “Sveti Sava” u Doboju, “Georgi Stojkov Rakovski” u Banjaluci, “Srbija” u Šamcu i u Srednjoškolskom centru Foča.

U saradnji sa Konfucijevim institutom kineski jezik izučava se i u banjalučkoj Gimnaziji, i to u dvije grupe, početnoj i naprednoj po 20 učenika.

U Gimnaziji Banjaluka u toku je i realizacija projekta dobijanja Konfucijeve učionice.

Vlada Republike Srpske danas je donijela i odluku o proglašavanju banjom geografskog područja na teritoriji grada Bijeljina.

Ovom odlukom definišu se granice geografskog područja koje se proglašava banjom, određuju sadržaji koji se nalaze na tom području, koji su ujedno i uslovi za proglašenje banje /prirodni ljekoviti faktor, obavljanje zdravstvene i turističko‐ugostiteljske djelatnosti/, te se određuje upravljač područja.

(Srna)