Magazin 25.09.2018.

JEZIK KLJUČ RAZUMIJEVANJA Sutra Evropski dan jezika u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS

ČITANJE: 3 minute

Na platou Narodne i univezitetske biblioteke RS, sutra od 10 časova, počinje obilježavanje Evropskog dana jezika – dan evropskog plurilingvalizma i multikulturalnosti. 

Biblioteka ovu manifestaciju organizuje 11. put zaredom pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture RS, a u saradnji sa Savjetom Evrope.

Prigodne svečanosti, s ciljem da kod publike svih uzrasta probude interesovanje za učenje jezika, pratiće obilježavanje ovog, za evropske integracije, važnog događaja.

Na platou ispred NUB RS škole stranih jezika, instituti i jezički centri kao i udruženja manjina na štandovima će promovisati programe svog rada, ponudu kurseva i kulturne aktivnosti.

Predstaviće se Francuski institut u Bosni i Hercegovini, Ruski kulturni centar, Glossa centar za njemački jezik, „Cambridge“ centar, „Oxford“ edukativni centar, Germania, „Česka beseda“ Udruženje Čeha u Banjaluci, Udruženje Italijana u Banjaluci, Udruženje Mađara RS „Magyar Szo“, Kulturno prosvjetno udruženje Ukrajinaca „Taras Ševčenko“ Banjaluka i Udruženje Slovenaca „Triglav“ Banjaluka.

– Narodna i univerzitetska biblioteka RS obilježavanjem Evropskog dana jezika svake godine nastoji da okupi veći broj škola jezika, instituta i kulturnih centara kao i udruženja manjina. Stoga, ove godine, na sajmu jezika imamo osam škola jezika i pet udruženja nacionalnih manjina – priča Ljubica Milekić, stručni saradnik za obradu stranih knjiga i koordinator aktivnosti Evropskog dana jezika.

Svake godine, dodaje ona, program se kreira „s ciljem da animira raznorodniju publiku budući da je znanje jezika ključ razumijevanja“. – Naše aktivnosti su najavljene na internet stranici Savjeta Evrope koja se odnosi na ovaj događaj. Biblioteka je objavila literarni konkurs na temu „Želim naučiti tvoj jezik“ namijenjen učenicima 16 osnovnih škola. Radovi će biti kategorisani u tri grupe prema uzrastu: učenici prvog, drugog i trećeg  razreda, učenici četvrtog, petog i šestog razreda i učenici sedmog, osmog i devetog razreda. Škole stranih jezika i jezički centri, pobjednike će nagraditi besplatnim kursom stranog jezika i drugim vrijednim nagradama – navodi Milekić.

Jezičke radionice – njih 11, takođe su namijenjene za učenike osnovnih i srednjih škola.

– Na Kvizu poznavanja Evrope učenici će imati priliku da pokažu ne samo svoje znanje geografije već i opštu kulturu. U Kvizu će se takmičiti učenici osnovnih škola „Aleksa Šantić“, „Petar Petrović Njegoš“ i „Branko Ćopić “. Pobjedničku ekipu od četiri učenika nagradiće centri za učenje stranih jezika besplatnim kursom – ističe Milekić.

Francuski Institut u Bosni i Hercegovini, prema njenim riječima, u okviru manifestacije organizuje dvije radionice za državne službenike. – Stručna predavanja za profesore stranih jezika održaće naši partneri: Glosa centar za njemački jezik i Oksford edukativni centar. U centralnom dijelu manifestacije predstaviće se učesnici prestižnih muzičkih festivala, predstavnici udruženja manjina, saradnici iz oblasti kulture i učenici Gimanzije Banjaluka – rekla je Milekić.

Tokom obilježavanja Evropskog dana jezika održaće se 13 jezičkih radionica za učenike osnovnih i srednjih škola, a biće zastupljeni francuski, engleski i njemački jezik.

Predavači će biti profesori privatnih škola jezika i centara za učenje stranih jezika.

Promocija knjige Vlade Arsića

Predavanje i promocija knjiga Vlade Arsića, novinara, književnika i publiciste iz Beograda u sali za promocije NUB RS biće održana danas u 12 i večeras u 19 časova. Arsić se bavi istraživanjem društvenih problema koji se odnose na djecu i omladinu, naročito narkomanijom, internet – predatorima, pedofilijom, trgovinom ljudima. O ovim temama je objavio više knjiga, a knjigu „Armagedon“ je objavio u saradnji sa Odjeljenjem za borbu protiv visoko-tehnološkog kriminala MUP-a Srbije. Moderator programa je Milijana Bojić.