Vijesti 10.02.2017.

Jezike više uče iz filma, nego na fakultetu

ČITANJE: 3 minute

Studenti Banjalučkog univerziteta se žale da na fakultetima iz engleskog i nemačkog jezika ne mogu naučiti ništa novo, jer uče isto gradivo kao u srednjoj školi.

Gotovo na svim fakultetima banjalučkog Univerziteta, studentima se nudi mogućnost da biraju koji jezik žele da uče. Uglavnom su to engleski, nemački, italijanski i ruski, a na većini se, tvrde studenti, rade samo osnove. Primedbe imaju na jednostavne lekcije, puno ponavljačkog gradiva, nedostatak stručnih termina, te to što jezike većinom uče samo jednu godinu.

– Izabrao sam engleski u nadi da ću ga, za četiri semestra, koliko smo učili, usavršiti, međutim ništa od toga. Malo samo proširili vokabular, a gramatiku samo ponavljali, čak je bila uže obrađena nego što smo učili u gimnaziji – kaže Boris Kičić, student na Fakultetu političkih nauka, dodajući da mu je taj engleski bio „laka“ desetka u indeks.

unibl studenti

Situacija je, kažu studenti, slična i na Filozofskom, Mašinskom, Ekonomskom, te Poljoprivrednom fakultetu. Na nekim fakultetima engleski je čak obavezan, ali ni tada, kažu, ne uče ništa novo.

– Bolje bi bilo da učimo stručne termine vezane za naše zanimanje, nego što ponavljamo lekcije. Više sam novih reči naučio iz filmova i pesama, nego na predavanju. Valjda u trećoj godini dobijamo stručni engleski, pa se nadam da ćemo tu moći naučiti više  – kaže Đorđe Tihomirović, student druge godine Mašinskog fakulteta, kojem je engleski u prvoj godini bio obavezan.

studenti

 

Sve to dobro je došlo školama stranih jezika, kojima su studenti skoro polovina kandidata.

– Dosta mladih dolazi na kurseve, neki uče od početka, a neki nastavljaju. Ali dešava se da osam godina u školi i dve godine na fakultetu uče nemački, a znaju samo da se predstave. Ne znam da li je to do profesora ili studenata, ali šteta je što ne iskoriste priliku i nauče na fakultetima kada već imaju priliku – kaže Andrea Piljagić, profesor nemačkog  u privatnoj školi jezika.

Dodaje da je na Filološkom fakultetu, koji je išla, situacija drugačija. Gradivo im je, kaže, naprednije, jer se podrazumevalo da imaju dobru podlogu, te da kakav god plan nasteve profesori pravili, studenti koji žele naučiti više imaju pravo da tražiti to od profesora koji će im sigurno izaći u susret.

Sa većine fakulteta nismo uspeli dobiti odgovore, a jedini komentar na tvrdnje studenata stigao je sa Fakulteta političkih nauka.

– Naša namera je da studenti ovladaju teminologijom primerenom za discipline koje se izučavaju, ali sadržaj nastave stranih jezika kreiraju nastavnici – objašnjava Duško Trninić, prodekan za nastavu Fakulteta političkih nauka.

Medicina i Pravo za primer

Studenti Medicinskog fakulteta uče engleski jezik, ali, kažu, nije ni malo lako. Šire vokabular, uče termine vezane za njihovu profesiju, te vežbaju konverzaciju. Slično je i na Pravnom fakultetu, gde studenti na engleskom jeziku uče pravnu terminologiju.

– Lekcije su  teške, malo ko je znao položiti test, jer je bio baš zahtevan. Meni nije bio problem, jer znam engleski, jedino mislim da bi ga trebali učiti duže od jedne godine, da bolje utvrdimo – kaže Biljana, studentica prava.

(blic)