Vijesti 21.10.2022.

Johan Satler i ambasadori zemalja članica EU u posjeti opštini Teslić

ČITANJE: 1 minuta

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler i ambasadori zemalja članica EU u četvrtak i petak posjetili su opštine Teslić, Tešanj i Žepče gdje su se sastali sa načelnicima ovih opština, Milanom Miličevićem, Suadom Huskićem i Matom Zovkom.

Sa načelnicima Teslića, Tešnja i Žepča su razgovarali o tekućim i budućim projektima na razvoju ovih opština, te međuopštinskoj saradnji.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević predstavio je razvojne projekte koje Opština Teslić trenutno implementira, ali i projekte koji su planirani za naredni period. Gosti su posjetili radove na izgradnji novog postrojenja za proizvodnju pitke vode u Studencima, kao i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Žarkovini.

Za postrojenje u Studencima, Vlada Republike Češke je Opštini Teslić dodijelila nepovratna grant sredstva u iznosu od 2,6 miliona evra za opremu koja će biti ugrađena u novu filter stanicu, dok je Vlada Kraljevine Švedske za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Žarkovini izdvojila 1,5 miliona evra nepovratnih sredstava.

Ovom prilikom načelnik Miličević zahvalio je ambasadoru Sattleru na donaciji za izgradnju kompleksa dječijeg igrališta i sportskog terena u mjesnoj zajednici Đulić, koji finansira Delegacija EU u BiH.

Opštine Teslić, Tešanj i Žepče su još 2013. godine pokrenule razvojnu incijativu BEAR (Business Excellence Area) kako bi kroz saradnju podržali daljnji ekonomski napredak.

Sastanku su prisustvovali ambasadori Češke – Ivana Hlavsova, Austrije – Ulrike Hartmann, Belgije – Benjamin Strutewagen, Njemačke – Thomas Fitschen, Španije – Teresa Lizanranzu, Finske – Kalle Kankaanpaa, Francuske – Stephane Maicon, Italije – Marco Di Ruzza, Holandije – Jan Waltmans, Rumunije – Anton Pacuretu, Švedske – Johanana Stromquist i Slovenije – Damijan Sedar.