Politika 17.09.2018.

JOHANES HAN: EU pomno prati situaciju u BiH nakon napada na novinara Vladimira Kovačevića

ČITANJE: 1 minuta

EU pomno prati situaciju u BiH nakon napada na novinara u Banjaluci, rekao je Johanes Han, evropski komesar za proširenje odgovarajući na pitanje o napadu na Vladimira Kovačevića, novinara BN televizije.

On je na medijskoj konferenciji u organizaciji Evropske komisije u Skoplju rekao da zabrinjava jezik koji pojedini političari koriste a koji bi se mogao protumačiti kao pozivnica da se napadnu novinari.

U uvodnom izlaganju pri otvaranju konferencije on je rekao da ne može biti napretka u približavanju zemalja zapadnog Balkana EU ako se ne riješi pitanje napada na novinare.

Harlem Dezir, predstavnik OEBS-a za slobodu medija je rekao da je ta misija veoma zabrinuta zbog napada na novinara Kovačevića, za kojeg je napomenuo da je napadnut nakon što je izvještavao o građanskom skupu povodom nerazjašnjene smrti Davida Dragičevića.

Dezir je rekao da je ova smrt mobilisala ljude u RS i da vlasti medijsko izvještavanje tumače kao napad na njih. On je istakao da je to pogrešno i da mediji samo izvještavaju o događajima.

On je upozorio da je u proteklih godinu dana zabilježeno 11 ozbiljnih napada na novinare na zapadnom Balkanu.

(Nezavisne)