Vijesti 05.05.2020.

Još 16 osoba zaraženo virusom korona u Srpskoj

ČITANJE: 1 minuta

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske izvršeno je testiranje 347 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 16 osoba u Republici Srpskoj.

Riječ je o pet osoba muškog i 11 osoba ženskog pola.

Dva muškarca su srednje životne dobi i tri starije životne dobi. Jedna žena je mlađe životne dobi, pet srednje i pet starije životne dobi. Sedam osoba nije moglo da navede kontakt sa pozitivnom osobom, dok su ostale osobe imale kontakt sa ranije potvrđenim slučajevima.

Prema mjestu prebivališta, po tri osobe su iz Doboja, Gradiške, i Dervente, po dvije osobe su iz Banjaluke, Kalinovika i Srpca i jedna osoba je iz Gacka.

Među osobama kod kojih je potvrđen novi virus korona je jedna medicinska sestra iz Gradiške i jedan zaposlenik staračkog doma u Kalinoviku.

U okviru epidemiološkog nadzora testirano je još 71 zdravstveni radnik iz Banjaluke, Prijedora,ž Gradiške, Prnjavora, Doboja, Čelinca, Laktaša, Srpca, Kneževa, Teslića, Foče i Kozarske Dubice i svi rezultati su negativni.

Takođe, testirano su ukupno 63 osobe iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i svi rezultati su negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 985 slučajeva virusa korona, od posljedica COVID 19 preminulo je 43 osobe, a oporavila se 381 osoba.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirano ukupno 14.836 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječe 163 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 40 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji 10 pacijenata.

(banjaluka.net)