Vijesti 25.01.2021.

Još 25 novih zdravstvenih usluga koje finansira FZO Republike Srpske

ČITANJE: 2 minute

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od ove godine počeo je da finansira još 25 novih zdravstvenih usluga koje do sada nisu bile dio zdravstvenog sistema, saopšeno je iz ove ustanove.

Time je nastavljen trend uvođenja novih usluga u zdravstvene ustanove u Srpskoj, jer je u proteklih pet godina uvedeno više od 300 novih usluga zbog kojih su se ranije osiguranici upućivali na liječenje izvan Republike Srpske.

Od januara 2021. godine Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske počeo je da izvodi 19 novih dijagnostičkih usluga iz oblasti infektologije, mikrobiologije, patologije, humane genetike i biohemijske – laboratorijske dijagnostike. Osim toga, Zavoda za transfuzijsku medicinu počeo je da izvodi i četiri nove zdravstvene usluge iz oblasti krvi i krvnih komponenti koje su preporuke Evropske
unije, jer je, između ostalog, riječ o savremenoj tehnologiji odstranjivanja leukocita koji za određenu kategoriju pacijenata mogu da izazovu neželjene posljedice. Tako da je leukoredukcija, odnosno smanjenje broja leukocita do maksimalno rezidualnog sadržaja predstavlja noviju tehnologiju pripreme komponente krvi koja je posebno značaja u cilju povećanja većeg stepena bezbjednosti transfuzijskog liječenja pacijenata.

Kako ističu u saopštenju, to je još jedan dokaz da Fond i cjelokupan zdravstveni sistem prate svjetske trendove u ovoj oblasti i nastoje da pacijentima osiguraju dostupnost zdravstvenih usluga koje se primjenjuju i u referentnim evropskim klinikama.

Takođe, i u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” od ove godine uvode se još dvije nove usluge iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije, poput terapije udarnim talasom za pacijente sa hroničnim bolnim stanjima lokomotornog aparata. Prednost ove usluge je u efikasnijem liječenju, ali i to što se pacijenti sa ovim zdravstvenim problemima ne moraju izlagati operativnim
zahvatima.

“Finansiranje i uvođenje novih zdravstvenih usluga dio su strateške zdravstvene politike i opredeljenje da se ulaganjem u sopstveni razvoj i resurse smanji broj pacijenata koji moraju da odlaze na liječenje izvan Republike Srpske. Zahvaljujući tome umjesto više od 10.000 pacijenata koji se se ranije upućivali na liječenje izvan RS sada je taj broj smanjen na oko 6.000 osiguranika na godišnjem nivou. Tako da će Fond i dalje u skladu sa finansijskim mogućnostima da podržava zdravstvene ustanove kada je u pitanju uvođenje novih zdravstvenih usluga, jer je, između ostalog, i cilj da se novac koja se se sada izdvajaju za liječenje izvan RS usmjeri u naš zdravstveni sistem, tačnije u zdravstvene ustanove u Srpskoj”, navodi se u saopštenju.

(E.M)