Vijesti 29.01.2019.

Još četiri osobe u Srpskoj preminule od posljedica gripa

ČITANJE: 1 minuta

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske danas je prijavljeno da su četiri pacijenata preminula od posljedica teške akutne respiratorne infekcije.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i Bolnica Zvornik prijavili su po jednog, dok je Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj prijavila dva pacijenta koja su preminula.

“Radi se o osobama srednje i starije životne dobi sa brojnim komorbiditetima”, navedeno je u saopštenju Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Napominju da je broj dosad prijavljenih ILI infekcija, tj. oboljenja koja se na primarnom nivou vode kao gripa, čini 0,78% oboljelih u odnosu na ukupnu populaciju.

Aktivnost virusa influence je u porastu u većini zemalja u sjevernoj hemisferi i registrovana je cirkulacija virusa influence A i B. Podaci iz 104 zemlje koje su zvanično prijavile podatke, pokazuju da od testiranih uzoraka koji su bili pozitivni na influencu, najviše je onih pozitivnih na tip A (98,3%).

Iz instituta napominju da u ovom trenutku nema razloga za proglašavanje epidemije.

U narednom periodu, posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak (domovi za starija lica, domovi za lica sa invaliditetom itd.) i poštovati preporuke ustanova.

“Trajanje posjeta treba svesti na minimum, odlaziti u posjete samo ukoliko smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju i izbjegavati blizak kontakt sa oboljelim”, stoji u saopštenju Instituta.

(Nezavisne)