Svijet 17.07.2020.

JOŠ GODINU DANA: Tramp produžio trajanje “crne liste” za Balkan

ČITANJE: 1 minuta

Američki predsjednik Donald Trump produžio je trajanje “crne liste” za Zapadni Balkan, na kojoj se nalazi i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

U obrazloženju Ambasade SAD u BiH izdatom 2017. godine navedeno je da se “Milorad Dodik usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem provedbe Daytonskog sporazuma”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na ‘crnoj listi’ se između ostalog nalaze i osuđeni pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu – Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, ćerka haškog osuđenika Radovana Karadžića Sonja Karadžić, kao i Bakir Alispahić i Hasan Čengić, članovi Stranke demokratske akcije BiH.

Trump je produžio tzv. “nacionalno vanredno stanje” u odnosu na države Zapadnog Balkana, a ta odluka je donesena još u vrijeme predsjednika Georga W. Busha 2001. godine.

Kako je navedeno u odluci koju je potpisao Tramp, trajanje nacionalne vanredne situacije u vezi sa Zapadnim Blakanom produženo je na još godinu dana.

(SB/banjaluka.net)