Vijesti 03.09.2018.

JOŠ JEDAN SLOŽEN ZAHVAT USPJEŠNO IZVEDEN Ljekari na UKC operisali gigantsku aneurizmu

ČITANJE: 1 minuta

Ljekari Službe za vaskularnu hirurgiju UKC RS prvi put su uradili veoma komplikovan operativni zahvat kod pacijenta koji je nekoliko mjeseci bolovao od simptomatske subklavijalne bolesti – zamaranje ruke prilikom rada zbog hroničnog začepljenja potključne arterije.

– Zbog malog broja slučajeva simptomatske bolesti subklavijalne arterije, ove procedure su rijetke što ih čini i kompleksnijim u svakodnevnom hirurškom radu. Pacijent na kome je urađen zahvat je radno sposoban, srednje životne dobi, koji je prethodno imao već ranije vaskularne hirurške zahvate. Specifičnost ovog zahvata ogleda se u tome što se pacijentu rekonstruiše arterija u lijevoj ruci i pravi se premosnica iz arterije iz desne ruke bez otvaranja grudnog koša. Sa tehničkog aspekta, operacija zahtijeva uigran hirurški tim i preciznu hirurgiju. Minimalne greške vode ka otvaranju grudnog koša i mogućim velikim komplikacijama. Prednost ovog vrlo složenog operativnog zahvata ogleda se u tome što je minimalno invazivan i pacijent se brže oporavlja – naglašavaju u UKC.

Pored ovog zahvata, ljekari pomenute službe uradili su uspješno i operaciju gigantske aneurizme.

– Aneurizma trbušne aorte je lokalizovano proširenje jednog dijela najvećeg krvnog suda u trbuhu, prečnika koji  je najmanje za 50 odsto veći od normalnog prečnika aorte za tog pojedinca. Za aneurizmu kažu još da je tempirana bomba u organizmu, a statistika pokazuje da aneurizme prečnika od 5,5 centimetara na godišnjem nivou pucaju kod 20 odsto pacijenata. Uradili smo  operaciju gigantske aneurizme kod pacijenta kod kojeg je njena veličina iznosila 20 centimetara, što govori u prilog činjenici da se radilo o izuzetno složenom zahvatu. Zahvat je protekao bez komplikacija, a pacijent se osjeća dobro – naglašavaju u UKC.

(Srpskainfo)